Opsadno stanje u Washingtonu. Muškarac je automobilom probio blokadu na Capitol Hillu i zabio se u policajce, dvojica su ozlijeđena, a jedan je poslije preminuo u bolnici. Zgrada Kongresa odmah je blokirana, a na teren je izašla Nacionalna garda. Napadač je ubijen. Američki predsjednik Joe Biden kazao je da je shrvan viješću o tome da je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen. 

Napad se dogodio oko 13 sati po lokalnom vremenu na sjevernoj strani Kapitola kad se napadač vozilom zaletio u dvojicu policajaca i zatim udario u zaštitnu barijeru. Poslije toga izjurio je iz vozila i nožem nasrnuo na policajce koji su ga ustrijelili nakon što se nije obazirao na njihova upozorenja. Jedan je policajac ubijen, drugi je ozlijeđen, a napadač je umro u bolnici.

– Napadač se automobilom zabio u dvojicu naših policajaca, a onda udario u ogradu. Zatim je izišao s nožem u ruci i napao ih. Nije reagirao na verbalna upozorenja i tada su policajci pucali na napadača, kazala je Yogananda Pittman, šefica policije Kapitola.

Američki Kapitol odmah je blokiran, kompleks je nadlijetao helikopter, a oko sjedišta američkog Kongresa raspoređena je i Nacionalna garda. Većina zastupnika nije u Washingtonu jer Kongres zbog uskrsnih praznika ne zasjeda do 12. travnja, a predsjednik Joe Biden jutros je napustio glavni grad. Policija kaže da napadač nije bio otprije poznat policiji i da se još ne zna što ga je motiviralo na taj čin.

– Zasad se čini da napad nije povezan s terorizmom, ali očito ćemo nastaviti istragu kako bismo utvrdili postoji li neka poveznica, kazao je Robert Contee, šef Metropolitanske policije Washingtona.

Bijela kuća objavila je da je američki predsjednik Joe Biden kazao kako je shrvan viješću o tome da je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen u napadu na sigurnosnoj kontrolnoj točki na Kapitolu. Rekao je i da dobiva najnovija izvješća vezana uz incident i da će nastaviti pratiti tijek istrage. 

Prema priopćenju, Biden je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast policajca Williama Evansa, koji je ubijen u napadu. Evans je 18 godinama radio kao pripadnik snaga sigurnosti.

Policija je izvijestila da nema daljnje sigurnosne prijetnje za Kongres koji je stavljen pod visoku zaštitu nakon napada 6. siječnja, kada su pristaše Donalda Trumpa probili sigurnosni kordon i upali u zgradu Kongresa. Tada je petero ljudi izgubilo život. U međuvremenu neke su zaštitne ograde maknute i smanjen je sigurnosni prostor oko sjedišta Kongresa.

Otkriven identitet napadača

Branka Slavica
, HRT-ova dopisnica iz Washingtona za Dnevnik 3 javila je kako je u međuvremenu otkriven identitet napadača. Riječ je o 25-godišnjaku iz Indiane. Njegovo ime je Noah Green.Još uvijek nisu poznati motivi napada. FBI i policija istražuju njegove kontakte. Napad se za sada ne dovodi u vezu s terorizmom. Spominje se i mogućnost mentalne bolesti.

Iako je prije tjedan dana uklonjena vanjska zaštitna ograda, sada je Nacionalna garda “naoružana do zuba” na istom mjestu i štiti Kongres.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!