Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, priopćeno je iz Ureda disciplinskog tužitelja.

Tužba protiv glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužiteljstvu ili izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije”.

Prva točka disciplinske tužbe protiv tužene glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić odnosi se na svjesno zanemarivanje obveze i naloga Vijeća da se predmeti tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele (TCMS) u razdoblju njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Druga točka se tiče propuštanja da kao rukovoditelj Tužiteljstva BiH primijenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obveze i mjere navedenog Zakona.

U pogledu treće točke, navodi se odnose na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća” i “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Prva točka disciplinske tužbe protiv tuženog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca odnosi se na neprimjeren kontakt s osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Druga točka disciplinske tužbe se odnosi na upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju s tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi sudionik u postupku.

U pogledu treće točke radi o namjernom davanju nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inozemstvu, kroz osobne financijske izvještaje dostavljene Vijeću, navode iz UDT-a.

/HMS/

error: Content is protected !!