Pred ugostiteljima i hotelijerima još je jedna teška i izazovna sezona. Sve je izvjesnije da će i ovo ljeto biti u znaku domaćih turista s obzirom na to da koronavirus ne posustaje. Posjetili smo vodopad Koćuša, koji se nalazi u Zapadnohercegovačkoj županiji, točnije u selu Veljaci kod Ljubuškog, piše Federalna.ba.

Nakon duže pauze, svoja vrata prije mjesec otvorio je ugostiteljski objekat koji je smješten neposredno uz vodopad Koćuša. Ugostitelj Marin Dževlan srdačno dočekuje svakoga gosta. Kaže da je gastroponuda uz dugogodišnje iskustvo i prirodne ljepote dobitna kombinacija.

– Dolazi nam pozamašan broj turista. Naravno da to nije onako kako smo navikli ali nadamo se da će se ljudi jednostavno opustiti i uz lijepo vrijeme sjesti vani uz sve epidemiološke mjere koje imamo – kaže Marin.

I gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić svjestan je značaja ugostiteljskih objekata, ali i tereta koji su podnijeli ugostitelji u vrijeme Covida-19. Pomagali su financijski sve one kojima je bio onemogućen rad u vrijeme pandemije, a isto je učinio i ZHŽ.

– Stojimo uz njih. Tu su 22 restorana od Koćuše do Božjaka i oni svi su u normalna vremena fantastično radili, zarađivali i zapošljavali. Moramo to sačuvati, a naravno zaštiti naš Trebižat koji je vena našeg zavičaja – pojašnjava gradonačelnik Markotić.

Nekoliko kilometara dalje, u središtu Ljubuškog, hotelske rezervacije se otkazuju.

– Zbog problema s prelascima granica, sve se svelo na individualce. Ima nekakvih pojedinačnih najava, tako da u ovom dijelu Hercegovine nećemo imati nikakvih grupnih posjeta za vrijeme Uskrsa – kaže direktor hotela Stjepan Primorac.

Iako će u ljetnim mjesecima sve ovisiti o protočnosti granica i mjerama koje budu na snazi, ugostitelji ne gube nadu.

– Imamo nekakve uvjetne predrezervacije. Radi se o nizu grupa, gostiju iz Turske koji su planirani da obiđu prostor od Dubrovnika do Sarajeva. Mi smo im neka međustanica: smještaj u hotelu, obilazak vodopada Kravica i Koćuša – dodaje Primorac.

Na vodopadu Kravica sezona počinje 1. svibnja. Iako u ovom dijelu Hercegovine računaju na goste iz susjedne Hrvatske i Srbije, ipak je naglasak na gostima iz Bosne, točnije iz Sarajeva. Novi turistički sadržaji su spremni za sve one koji se odluče uživati u njima.

Izvor:federalna.ba

error: Content is protected !!