Ogromnu uzbunu u javnosti izazvalo je pismo anesteziologa s KCUS-a u kojem se opisuju katastrofalni uvjeti koji vladaju na Covid odjeljenju ove klinike, uz navođenje zastrašujuće činjenice da stavljanje pacijenata na „malina“ respiratore imaju kobne posljedice po život.

-Posebno moramo istaknuti problem sa respiratorima tzv. „Malina“! Potpuno je neprihvatljivo da su prošli verifikaciju! Kao liječnici nemamo veoma važan PEEP (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća koja su napadnuta Covidom-19, sličnu ARSDSU (akutrnog respiratnornog distres sindroma), navodi se između ostalog u pismu.

Pored toga, navedeno je kako su zahtijevali da se od strane nadležnih provjeri da li tehničke mogućnosti opreme mogu zadovoljiiti veći broj teško oboljelih pacijenata.

-Napomenuli smo tada da protoci koji se koriste i kod neinvenzivne i invenzivne mehaničke ventilacije Covid-19 pacijenata idu i do 60l/min. Napisali smo da se u više navrata događalo da dolazi do pada pritiska kisika, što kod nekih respiratora rezultira prestankom rada i kobnih posljedica, tj. brzog umiranja pacijenta, navodi se u pismu.


„Avaz“ je u posjedu još jednog pisma koje su liječnici KCUS-a 29. ožujka ove godine uputili direktoru kirurške discipline prof. dr. Nermiru Granovu i šefici Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, prim. dr. Ameli Katici-Mulalić. 

U pismu liječnici ističu da su dužni provesti liječenja pacijenata prema provjerenim standardima suvremene medicinske znanosti shodno njihovom najboljem znanju i vještinama. Liječnici su pojedinačno naveli  ključne probleme s kojima se suočavaju, a već u prvoj točci upozoravaju upravo na problem funkcionalnosti respiratora. Ostale točke govore o problemima u organizaciji zona u cilju zaštite života i zdravlja uposlenika, zahtijava se odgovarajuća tehnička opremljenost te bolja obuka i organizacija rada srednjeg medicinskog osoblja. U točci 5 uposlenici se žale na ignorantski stav prema njima i njihovim sugestijama, dok u točci 6. navode kako kontinuirano upozoravaju da se mora podići razina higijene prostorija i pacijenata.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!