Kako oguliti vruća jaja?

Pitanje je naizgled banalno, ali u dane od Uskrsa, kad se jaja tradicionalno konzumiraju u većim količinama, itekako je važno. To zna svatko tko je barem jednom opekao prste pokušavajući vrelu ljusku odvojiti od bjelanjka.

Punkufer donosi jednostavan postupak koji daje najbolje rezultate. Za savršeno guljenje jaja potrebno je napraviti sljedeće:

1. Stavite hladna jaja u vruću vodu

Mnogi će reći da je za kuhanje tvrdo kuhanog jaja najbolje staviti hladno jaje u hladnu vodu te čekati da voda zavrije. No iskustva korisnika na internetu pokazala su da ćete jaje lakše oguliti ako hladna jaja iz hladnjaka pažljivo uronite u vruću vodu. Jaje se neće razbiti ako ga budete uranjali u vodu uz pomoć žlice ili kuhače.

2. Dodajte žlicu sode bikarbone

U vruću vodu dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pak pomaže opustiti bjelanjke od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta.

Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te tako dodatno olakšati kuhanje.

PIŠE PSD