Nakon što je u nedjelju umrla teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti.

“Zbog novonastalih okolnosti doći će i do izmjena kvalifikacija kaznenog djela. Istraga se sada vodi u odnosu na kazneno djelo članak 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s ishodom smrti”, rekla je Šmital na konferenciji za novinare županijskoga državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i Policijske uprave brodsko-posavske. 

Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.
Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške, koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić.

Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno, izvijestio je ravnatelj bolnice.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške u srijedu je ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici su pokušali dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda, u srijedu popodne prevezena je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.  Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Majka (1997.) je kao prvookrivljena bila osumnjičena da je u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški djetetu (2018.) nanijela teške i za život opasne ozljede svjesna pritom krhkosti djeteta. Osumnjičena je da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici. Ukupno ju se teretilo za pet kaznenih djela.

Ocu (1994) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela. U njegovu slučaju to se odnosilo na razdoblje prije smrtonosnih ozljeda dvoipolgodišnje djevojčice. Otac je i prije bio prijavljivan zbog nasilja u obitelji.

Roditelji su djelomično priznali krivnju za kaznena djela povrede djetetovih prava.

Majci je u subotu jednomjesečni istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo. 

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece,  izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a Centar ga je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj. 

Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen, a Marija Jugović imenovana je za v.d. ravnateljicu.  Jugović je u subotu navečer najavila otkaze i sankcije ako izvid Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško ozlijeđene djevojčice.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!