Povjerenstvo sarajevskog SDP-a danas je jednoglasno odlučilo da će doc .dr. Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke. Usporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povjest Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc. dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz obitelji koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže, priopćeno je iz ove stranke.

Doc. dr. Benjamina Karić (rodj. Londrc) udana je i majka jednog djeteta.

“Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bio veliki šok i još veće razočarenje. Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u Gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni. Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura doc.dr. Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti”, navode iz SDP-a BiH.

Uvjereni su da će Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata, kako su naglasili.

Vjeruju da će doc. dr. Karić dobiti podršku kako Gradskog vijeća Grada Sarajeva tako i građana Sarajeva.

/HMS/

error: Content is protected !!