Diljem svijeta odvija se utrka s vremenom u cijepljenju protiv koronavirusa. Europa se i dalje bori s trećim valom zaraze – što mjerama, što testiranjima. Engleska tako za sve građane najavljuje besplatno testiranje na virus dvaput tjedno.

U porastu je broj slučajeva zaraze koronavirusom diljem središnje i istočne Europe. Poljske vlasti upozoravaju da zdravstveni sustav doseže kritične granice. U ovoj bolnici nadomak Krakova popunjeni su gotovo svi kreveti.

– Zdravstveni sustav neće se urušiti, ali u proteklih godinu dana događa se da vozila hitne pomoći satima idu s pacijentima od bolnice do bolnice pokušavajući pronaći slobodan krevet, govori Jaroslaw Gucwa, ravnatelj okružne bolnice u Bochniji.

Poljska vlada nastoji ubrzati program cijepljenja, ali za sada nema naznaka popuštanja pritiska na zdravstveni sustav. Diljem Francuske otkazuju se predbilježbe za cijepljenje AstraZenecinim cjepivom. 

– Ovdje je 600 doza koje nisu potrošene jer nitko nije došao na cijepljenje, govori Armand Devignes, koordinator centra za cijepljenje u Calaisu. 

U zemlji je dano 2 milijuna doza AstraZenecina cjepiva. Prijavljeno je 12 slučajeva pojave krvih ugrušaka, od toga 4 sa smrtnim ishodom. 

Svi građani Engleske moći će se dvaput tjedno besplatno testirati na koronavirus. Tvrtke s više od 10 zaposlenika moći će zatražiti brze testove za svoje radnike, redovito testiranje nastavit će se i u školama, a pojedinci će se moći testirati u lokalnim centrima ili naručiti test na kućnu adresu. Velika Britanija dosad je cijepila više od polovine odraslih stanovnika. Premijer Johnson trebao bi predstaviti planove o postupnom popuštanju mjera i pokretanju gospodarstva. 

Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Tajlandu, otok Phuket, dva mjeseca prije drugih dijelova zemlje počinje masovno cijepljenje. Do 1. srpnja namjera im je cijepiti većinu tamošnjeg stanovništva.

– 1. srpnja bit ćemo otvoreni za turiste. Uspijemo li razviti imunitet kod između 70 i 80 posto otočnog stanovništva, možemo primiti strane turiste koji su cijepljeni bez potrebe da odlaze u karantenu, govori Piyapong Choowong, zamjenik guvernera Phuketa. 

Turizam je najvažnija grana tajlandskog gospodarstva. Zbog pandemije lani je prihod od stranih turista pao na oko 11 milijardi, a godinu prije iznosio je 61 milijardu dolara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!