Godinama neki bh. mediji, ali i dio onih koji se predstavljaju kao regionalna izdanja globalnijih servisa plasiraju identičnu antihrvatsku propagandu koja je naslonjena na iste lobističke i plaćeničke krugove koji nastoje ovaj narod predstaviti pronacističkim, zaostalim, zločinačkim.

Čak se i ne trude korigirati “naučene lekcije” koje sustavno o Hrvatima stvara probošnjačko medijsko i političko podzemlje čiji je cilj Hrvate suprotstaviti vrijednostima koje zagovaraju SAD, Njemačka, EU i druge najveće sile, te ih staviti u krilo propalih zločinačkih režima, ali i Rusije, a sve kako bi pogodovali stvaranju bošnjačke dominacije, te pretvaranju Hrvata u manjinu, piše Večernji list BiH.

Rathfelder i Wölfl

Pri tome bošnjačka politika očito ne štedi svoje resurse. O tome svjedoče i pojedini ugovori, koji su u posjedu Večernjaka, o plaćeničkoj ulozi dijela novinara i medija te bivših isluženih političara u Hrvatskoj koji služe kao punktovi za širenje laži i manipulacija o Hrvatima u BiH.

Sve s istim ciljem. Pojedine financiraju čak i članovi Predsjedništva, razne zaklade, sveučilišta… Ta svojevrsna medijska agresija prema Hrvatima, hrvatskim političarima i Hrvatskoj učestala je posljednjih tjedana s obzirom na to da međunarodne administracije angažirane u BiH pokušavaju riješiti najteži kamen spoticanja – Izborni zakon i provesti pri tome minimalne ustavne korekcije.

Recept za rješenje je da se manjinama omogući kandidiranje na najvažnije funkcije na izborima, a s druge strane očuvati nacionalne identitete o kojima su računa vodili čak i Osmansko Carstvo, Austro-Ugarska, stara Jugoslavija te koji su zapisani zlatnim slovima ZAVNOBiH-a, a onda i u Daytonskom mirovnom sporazumu.

Upravo su negiranje tih različitosti i pokušaj dominacije srpske strane Jugoslaviju odveli u rat i raspad, a u BiH se na sličan način ponavlja ta pogreška. Na identičan način kao što su Hrvate iz Beograda portretirali kao slijednike ustaštva, one koji diskriminiraju druge, a što su podržavali i strani mediji, ponavlja se to i danas.

U tome posljednjih dana prednjače dva austrijska medija Der Standard i Tageszeitung, odnosno isključivo novinari Adelheid Wölfl i Erich Rathfelder. Kada se pak usporedi matrica iz vremena Beograda odnosno Sarajeva, ništa se promijenilo nije.

Tako je Rathfelder u širenju manipulacija i laži u posljednjem tekstu ustvrdio sljedeće: “Na primjer, šef HDZ-a Dragan Čović traži osnivanje nacionalno definiranoga ‘hrvatskog entiteta’ Herceg Bosne. To je u suprotnosti s europskim zakonom, koji je preduvjet za učlanjenje u EU”.

U jednom od ranijih tekstova u kojima je pisao o BiH, stajalo je, po udbaškom receptu, da kod Hrvata raste potpora ustaškome režimu.

Sotoniziranje Hrvata

“Od uspješnog Svjetskog nogometnog prvenstva djeci u ustaškoj odori dopušteno je javno koristiti ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’”, pisao je, uz ostalo, Rathfelder. Svakome kome je imalo do istine na ovim područjima za te navode reći će kako je riječ o monstruoznim lažima kojima je jedini cilj sotonizirati Hrvate.

No, čitateljima u Berlinu vjerojatno pojačava gađenje prema ovome narodu.

Nije poznato je li Rathfelder, koji je dugi niz godina proveo u Sarajevu, nagrađen za takve laži, ali ih uporno ponavlja. Mnogo refiniranija je također još jedna povremena stanovnica Sarajeva Wölfl. Ona također ponavlja ničim utemeljene tvrdnje da Hrvati dijele BiH te da su proruski orijentirani.

/HMS/

error: Content is protected !!