Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica koja je primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva preminula je u nedjelju poslijepodne. Na Uskrs – piše RTL.hr.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda ubrzo su je prevezli u Klaićevu. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Utvrđeno je da je djevojčica zlostavljana. Roditelji su uhićeni i određen im je jednomjesečni pritvor. Djelomično su priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Nakon što je djevojčica preminula kazneno djelo za koje se majka tereti prekvalificirat će se u “teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti”. Prijeti joj do 15 godina zatvora.

“Centar za socijalnu skrb Nove Gradiške gotovo je tri godine pratio je obitelj. Djevojčica je dvije godine provela kod udomitelja. Biološkoj obitelji vraćena je u studenome, na zahtjev roditelja koji su se u međuvremenu vjenčali i dobili još dvoje djece. Izvješće iz ožujka svjedoči da se znalo za nasilje”, rekao je  sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Ravnatelj nadležnog Centra za socijalnu skrb je smijenjen.

“Voditeljica mjere primjećuje na djetetovom obrazu ogrebotinu a na čelu plavicu koja već prolazi..(..) vidljivo je da se baka djeteta žali voditeljici da je djevojčica počela opet slabije pričati te da manifestira čudno ponašanje, baka tvrdi da je djevojčica povremeno autoagresivna te je primijetila kako si čupa kosu i grebe se po vratu. (..) Baka moli voditeljicu da se provjeri situacija u obitelji ali ne želi da se ona spominje jer joj ne trebaju sukobi i problemi sa sinom (..) Voditeljica mjere zaključuje da je dijete potrebno što prije odvesti na pregled kod psihologa”, stoji između ostalog u izvanrednom nalazu Ministarstva rada i socijalne skrbi.

U ovom tragičnom događaju koji je potresao cijelu Hrvatsku, nameće se još jedno pitanje – zašto su roditelji tražili da im vrate dijete? Odgovor je najvjerojatnije u ovom detalju koji je objavio 24 sata:

“…Naveli su kako je majka trudna, imaju još dvoje djece, da on nije zaposlen, ali radi kod bratića, te da se mogu pokriti uz rodiljnu naknadu i dječji doplatak. Majka je sve to potvrdila nekoliko dana kasnije…”

Piše PSD

error: Content is protected !!