“LAGANA” verzija cjepiva Sputnik V protiv covida-19, koja se daje u jednoj dozi, smanjuje mogućnost infekcije za 50 do 60 posto, rekao je Aleksander Gincburg, direktor Ruskog nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji je razvio cjepivo, prenose ruski mediji.

“Postoji ‘light’ opcija, koja je prva komponenta cjepiva Sputnik V. Ako se koristi odvojeno, bez primanja druge doze, omogućuje smanjenje obolijevanja od ove infekcije za 50 posto ili čak 60 posto”, rekao je Gincburg na televizijskoj postaji Rosija-1 u nedjelju.

Ispitivanja cjepiva Sputnik Light, koje se daje u jednoj dozi, počela su u Moskvi 27. veljače, a zahtjev za njegovu registraciju podnesen je 29. ožujka. 

Sputnik V koji se daje u dvije doze ostaje glavno cjepivo. 

“Sputnik V u 100 posto slučajeva sprječava težak oblik bolesti”

U stručnom časopisu Lancet objavljeno je da je Sputnik V 92 posto učinkovit u preveniranju simptomatske bolesti i 100 posto u sprječavanju teškog oblika bolesti.

Rusko cjepivo smatra se učinkovitim i protiv novih varijanti koronavirusa. 

Rusko cjepivo protiv covida-19, Sputnik V, jedno je od tri koje se trenutno provjerava u Europskoj agenciji za lijekove (EMA), uz cjepiva američkog Novavaxa i njemačkog CureVaca.

Očekuje se da će stručnjaci agencije posjetiti Rusiju u travnju kako bi ispitali proizvodnju i skladištenje cjepiva.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!