Nakon što su mediji posljednjih 10-ak dana bombardirali čitatelje vijestima kako se brojni stranci dolaze cijepiti u Srbiju, stižu nove vijesti kako Srbija vodi bitku – kako uvjeriti svoje građane da se cijepe.

Srbija ima toliko cjepiva da ih nudi bilo kome tko stigne iz inozemstva, pokrenuvši “turizam cijepljenja“, piše agencija France Presse.

Srbija na raspolaganju ima cjepiva Pfizera, AstraZenece, Sputnjika V i Sinopharma, ali se za cijepljenje prijavilo nešto manje od četvrtine stanovnika, prenosi francuska agencija.

Oni koji su se žurili s cijepljenjem brzo su dobili cjepivo, ali u zadnja dva tjedna ožujka, broj cijepljenih na dnevnoj razini pao je na oko 12 tisuća dnevno, gotovo upola manje nego u veljači.

Kako Srbija ima velike količine cjepiva, ponudila ga je stranim državljanima, uključujući migrante.

“Kao Boga vas molim, javite se da dobijete cjepivo“, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, pozvavši srbijanske državljane koji još nisu primili cjepivo da se pojave na mjestu cijepljenja, bez prethodne prijave.

“Jasno je da nema dovoljno onih koji žele primiti cjepivo“, rekao je za France Presse predsjednik srbijanskog udruženja liječnika Rade Panić.

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon misli kako je manjak interesa za cijepljenje “isključivo posljedica“ dezinformacija koje se šire po internetu.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je zabranu sadržaja koji potkopava kampanju cijepljenja na društvenim mrežama, dok je policija pritvorila pet protivnika cijepljenja prošli tjedan zbog “stvaranja panike“.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!