Europski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održat će sutra sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u provođenju reformi, a jedna od tema će biti u vezi s uvjetima za novi aranžman s ovom međunarodnom financijskom organizacijom.

Kako je rečeno “Nezavisnim novinama”, svi čekaju ishod tog sastanka, a postoje očekivanja, mada, kako je rečeno, neosnovana, da bi MMF mogao odustati od uvjeta koji su postavljeni pred BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman.

Kako doznaju spomenute banjalučke novine, međunarodna zajednica će inzistirati na ispunjavanju svih uvjeta, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra fizičkih osoba pri Središnjoj banci BiH, što u RS-u vide kao prijenos nadležnosti.

Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u BiH, kaže da je MMF spreman da nastavi pregovore u svakom trenutku.

“Da bi se pregovori uspješno mogli završiti, vlasti bi se trebale usuglasiti o reformama s kojima se odavno kasni, a od kojih će koristi imati obični građani. Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu s covidom, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti”, rekao je Andrew Jewell.

/HMS/

error: Content is protected !!