Mali helikopter nazvan Ingenuity, koji je stigao na Mars sklopljen u podvozju rovera Perseverance, trebao bi poletjeti 11. travnja, priopćila je NASA.

“#MarsHelicopter priprema se napraviti nešto što još nikada nije izvedeno: kontrolirani let na drugom planetu”, objavila je NASA na Twitteru.

Fotografije koje snimi helikopter i drugi podaci stići će na zemlju sljedećeg dana, 12. travnja, dodala je NASA.

Maleni helikopter, težak 1,8 kilograma, već je poslao svoje prvo izvješće kontrolnom centru u Pasadeni, u Kaliforniji, nakon slijetanja Perseverancea.

Ingenuity bi trebao poletjeti s platforme dimenzija 10 na 10 metara. Tijekom leta trebao bi postići visinu od oko tri metra, ostati na jednom mjestu tridesetak sekundi, okrenuti se i vratiti na tlo.

Helikopter se napaja litijevim baterijama i mogao bi pokušati još nekoliko letova tijekom otprilike mjesec dana, prkoseći ekstremnim uvjetima na Marsu: temperaturi od minus 90 stupnjeva Celzija, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Komadić povijesti nalazi se u Ingenuityju: mala količina materijala koji je prekrivao jedno od krila zrakoplova braće Wright koji je preletio Sjevernu Karolinu u prosincu 1903. godine. Bio je to prvi kontrolirani let na Zemlji.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u veljači nakon 480 milijuna kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam mjeseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!