Favoriti se u ovom kolu HNL-a nisu proslavili kod malih momčadi, a u derbiju Gorice i Rijeke zamalo smo vidjeli čudesni povratak Goričana nakon 0:4. Tomislav Ivković i Marijo Strahonja analizirali su prošlo kolo u emisiji Stadion.

– Pokazalo se da je Dinamo imao najtežu utakmicu. Mislili smo da Dinamo ide u Šibenik i da bi bilo normalno da pobijedi, ali Šibenik je odigrao hrabro. Dinamo zbog puno izostanaka u toku dva tjedna, bez treninga i bez reprezentativaca, sigurno mu je to bio minus i to se osjetilo u ovoj utakmici, rekao je Tomislav Ivković.

Naš sudački ekspert Marijo Strahonja bio je generalno zadovoljan suđenjem u ovom kolu:

– Nije bilo sudačkih repova. Linija intervencije VAR sobe sada vrlo dobro radi selekciju kad treba intervenirati, to se dosta popravilo u zadnje vrijeme, rekao je.

Prvi je “na tapeti” bio derbi Gorice i Rijeke, u kojem su Riječani do 73. minute vodili 4:0 i na kraju spašavali pobjedu. Ipak, ni Bišćan ni Rožman nisu uspjeli svladati Goricu, dok Tomić nema niti jedan poraz od Gorice.

– Šanse koje su imali igrači Rijeke, pogotovo u osmoj minuti kad je Burić sam išao na golmana, to je nesvojstveno za Goricu, koja nije imala tipičnu čvrstinu ni taktičku disciplinu. Tako su dopustili Rijeci 4:0. Nisu igrali svoju tipičnu igru ni u napadu, prokomentirao je Ivić, dodavši:

– Ako je Kristijan Lovrić bio spreman za ući, mogao je i početi utakmicu. No to trener odlučuje. Lovrić je debitirao za A reprezentaciju, pa su tu umorni igrači iz mlade reprezentacije, a ne zaboravimo ni izostanak Suka, nije ni čudno da nije bilo tipične igre Gorice.

Kod Rijeke je prednjačio Murić.

– Murić kad bi igrao ovako u kontinuitetu bio bi kandidat za nešto više. Igra prema naprijed njemu nije problem, ali u današnjem nogometu bez igre unazad ne ide.

Marijo Strahonja analizirao je tri situacije s te utakmice.

U 34. minuti poništen je gol Rijeke zbog zaleđa.

– Vrlo dobra odluka sudaca, koji su procijenili da se radi o zaleđu, za to vrlo dobro služi VAR tehnologija, kaže.

Gorica je zabila za 3:4 u 85. minuti, je li lopta prije pogotka izašla iz granica igrališta?

– Vidjeli smo jednu simulaciju s prikazanim letom lopte, mislim da je ispravno, da bi samo Roberto Carlos mogao dati takav efej lopti da ona u ovoj situaciji izađe iz granica terena.

A poništeni gol Gorice u 86. minuti kod prekida?

– Vrlo dobro je sudac upravljao ovom situacijom, ako je dao znak da nema izvođenja slobodnog udarca prije znaka, onda nema, kaže Strahonja.

Zanimljiv susret u Šibeniku, gdje su remizirali istoimeni domaćin i Dinamo prokomentirao je Ivković:

– Pogotovo za Dinamo reprezentativne stanke su teške, jer ima puno reprezentativaca. Šibenik je odigrao vrlo hrabro, trener je napravio dosta promjena u taktici, stopera je prebacio u vezni red. Iznenadio je Dinamo, Šibenik je imao dosta situacija iz kojih je mogao zabiti, a Dinamo je imao tri udarca na gol.

Ivković je prokomentirao i izostanke Petkovića i Gavranovića u redovima Dinama uoči Villarreala.

– Jedini koji može igrati u napadu je Atiemwen, vrlo teška situacija za Dinamo. Svi igrači su u ovo vrijeme bitni. Petković je velik izostanak i za reprezentaciju, pa će biti i za Dinamo. No možda će se igrati manje ofenzivno, a u takvoj igri Oršić i Atiemwen, ako bude igrao, mogu napraviti dosta problema protivniku.

Marijo Strahonja je za dva igranja rukom na Šubićevcu prosudio da su sudačke odluke bile dobre. Prva je bila uz tijelo, kako je sudac i prosudio, a druga je bila kažnjiva, kako je i suđeno.

Trener Osijeka Nenad Bjelica isprobao je u pobjedi protiv Istre 1961 sustav 3-4-1-2.

– Bjelica koristi igrače koje ima, ima tri sigurna stopera, vrlo dobre bočne igrače, iznenadio je s Boharom kao polušpicom. Sad znamo zašto je Bjelica doveo Santinija, Osijek sad i kroz igru i kroz skok može rješavati utakmice, a Osječani igraju jednu utakmicu tjedno, ima vremena za pripremu, što mu je prednost u odnosu na Dinamo, koji igra tri susreta tjedno.

Hajduk je svladao Lokomotivu. U posljednjih šest kola osvojio je splitski klub 16 od mogućih 18 bodova. 

– Moramo pohvaliti Marka Livaju. Njegov potez kod prvog gola, htio je primiriti loptu, onda je otišla u zrak i točno mu je pala na udarac, što mogu samo pravi igrači. Najviše me iznenađuje mirnoća i koncentracija tijekom utakmice, nema nervoze, postavio se kao vođa. S Fossatijem je to jedna sredina koja je čvršća. No imaju i dalje više problema kod kuće nego na strani, ali s Livajom su dobili čovjeka oko kojeg bi mogli raditi ekipu. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!