Nova britanska studija sugerira da covid-19 uzrokuje dugotrajna oštećenja organa kod hospitaliziranih pacijenata.

“Ova studija dokazala je da covid-19 ne oštećuje samo pluća nego i srce, mozak i bubrege”, rekla je dr. Mangala Narasimhan.

Istaknula je da otpuštene pacijente treba pravilno informirati kako bi znali kada trebaju zatražiti medicinsku pomoć ako se pojave neke abnormalnosti.

Britanski tim istraživača otkrio je da covid-19 uzrokuje ozbiljne respiratorne probleme, ali da oštećuje i druge organe, uključujući srce, bubrege i jetru. Studija je obuhvatila 47.700 pacijenata koji su oboljeli od covida-19, a prosječna dob iznosila je 65 godina.

Istraživači su pratili stope readmisije, odnosno ponovnog zaprimanja u bolnicu, i smrtne ishode među oboljelim pacijentima i u kontrolnoj skupini, prenosi WebMD. Također su pratili sve nove dijagnoze respiratornih, kardiovaskularnih, metaboličkih, bubrežnih bolesti i  bolesti jetre u obje skupine do kraja rujna 2020.

Tijekom prosječnog praćenja od 140 dana, gotovo jedna trećina pacijenata oboljelih od covida-19 ponovno je zaprimljena u bolnicu, a svaka deseta osoba je preminula, pokazala je studija. Istraživači su također otkrili da su stope novih dijagnoza respiratornih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa kod pacijenata s covidom bile 27, 3, odnosno 1,5 puta veće od onih zabilježenih u kontrolnoj skupini.

Izvor:N1

error: Content is protected !!