Appleova virtualna asistentica Siri, ovjekovječena u mnogim filmovima i televizijskim serijama, neće više automatski imati ženski glas, objavila je ta tvrtka, a prenosi CNN.

Korisnicima mobilnih uređaja bit će ponuđen izbor različitih glasova kada odabiru postavke za virtualnog pomoćnika.

Apple sada nudi izbor između muškog i ženskog glasa, kao i šest različitih naglasaka, među kojima su i američki, britanski, indijski i irski, ali je na američkom tržištu osnovna postavka ženski glas.

Apple je najavio i da će dodati dva nova glasa u program za Siri.

“Uzbuđeni smo što ćemo dodati dva nova glasa za Siri, za govornike engleskog jezika, i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kad uređuju postavke na uređaju”, napisao je Apple u priopćenju.

“To je nastavak dugotrajnog opredjeljenja Applea za različitost i uključivost, i za proizvode i usluge koje su osmišljenje da bolje odražavaju raznolikost svijeta u kojemu živimo”.

Rodni stereotipi u virtualnim pomoćnicima poput Siri, Amazonova Alexa i  Googleova asistenta dugo su razlog za prigovore.

Godine 2019. u izvješću Ujedinjenih naroda upozorava se da glasovni virtualni pomoćnici podržavaju stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna i željna udovoljavati, raspoloživa na pritisak tipke ili na glasovnu zapovijed.

Većina virutalnih asistenata nudi ženski glas kao osnovnu postavku, a korisnici to mogu promijeniti.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!