Pogreb dvoipolgodišnje djevojčice je dogovoren, no budući da se mora provesti obdukcija, bit će malo odgođen. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji, kazala je vršiteljica dužnosti Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Marija Jugović.

Izražavajući žaljenje zbog tragičnog događaja koji je doveo do smrti djevojčice, Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica zavoda za socijalni rad u u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, apelirala je na javnost da se suzdrži komentara i govora mržnje. Prijetnje su, kaže, prijavljene policiji.

– Djelatnici svih centara su danas imali nebrojno mnogo poziva u kojima im se prijetilo i prozivalo ubojicama. Ugroženo je zdravlje i sigurnost njih i njihove obitelji – upozorila je.

Zavod za socijalnu skrb je danas je posjetio Centar za socijalnu skrb u kojem se desio nemili događaj kako bi pružio stručnu podršku. Analizom svega što se dogodilo, pokušali su utvrditi način na koji se mogu izbjeći slične situacije.

Važno je, kaže napomenuti koliko je važna suradnja svim ustanovama – škole, vrtići, domovi zdravlja, sudovi… Svi bi, naglasila je trebali surađivati s njihovim centrima kako bi se djeci pružila pravovremena pomoć. Suradnja bi, poručuje, trebala biti promptna, žurna i prvenstveno u zaštiti najboljeg interesa djece.

– Prema inputima koji smo do sada vidjeli nije bilo podataka od strane zdravstvene službe da postoji sumnja na bilo koju vrstu zlostavljanja prema djetetu – izjavila je i naglasila da u centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj trenutno nedostaje 700 stručnih radnika. Normativi po kojima se radi su izuzetno visoki i to će se, najavila je, mijenjati.

Vršiteljica dužnosti Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Marija Jugović rekla je da su djelatnici centra danas došli na posao, a sama ona i predstavnici zavoda su upoznavali ljude koji su bili u stručnom timu, pokušali saznati na koji način Centar i stručni tim su donosili odluke, kakva je bila raspodjela poslova itd. Nije htjela odgovoriti na pitanje da li se djelatnici centra osjećaju odgovornima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, pojasnila je da su ljudi koji su radili na slučaju djevojčice, trenutno u uredu, prije izlaska na teren će se konzultirati s njom, pa će se ovisno o slučaju i okolnostima donositi pojedinačne odluke.

– Kada ste u sustavu, mislite da radite najbolje što možete, posao je human, ali težak, izloženi ste svakodnevno napadima, odgovornost je jako velika, ali svima nam je u cilju dobrobit i zaštite djece – poručila je.

Na pitanje gdje se nalaze ostala djeca ove obitelji, odgovorila je da su zbrinuta, nalaze se kod iudomitelja.

Bili su, kaže u kući djevojčice, kod njezine bake, dogovorili pogreb, a budući da se mora provesti obdukcija, pogreb je malo odgođen. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji, kazala je Marija Jugović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!