Na Trećem programu HRT-a (HRT3) danas će, 7.4. 2021. godine s početkom u 20:59 sati biti prikazan dokumentarni film “Stariji od vremena” koji tematizira lik i djelo Veselka Koroma, velikana hrvatskog pjesništva.

Dokumentarni film o pjesniku Veselku Koromanu, putopiscu, esejistu, književnom povjesničaru i kritičaru, čovjeku koji je još za života svoje ime urezao u poetski panteon.

Film je snimljen u više gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske: od kršnih eksterijera rodnih pjesnikovih Radišića kod Ljubuškog, preko Mostara, gdje je stekao srednjoškolsko obrazovanje, do Sarajeva, u kojem je proveo najveći dio svog radnog vijeka te Zagreba, gdje su objavljene neke od njegovih najglasovitijih zbirki pjesama.

Pjesme u filmu govori nacionalni prvak Drame HNK-a Zagreb Dragan Despot, a snimljene su na lokalitetu Mogorjela kod Čapljine. O pjesnikovom poetskom univerzumu, njegovom gotovo do savršenstva izbrušenom stihu, filozofskim i lirskim referencama, govore Petar Gudelj, Ante Stamać, Željko Ivanković, Enver Kazaz, Slobodan Prosperov Novak i Tonko Maroević.

Film je autorski projekt Josipa Blaževića, Ivana Vukoje i Dragana Komadine, a scenarij za film napisao je dr. Miroslav Palameta, ugledni profesor povijesti književnosti sa Sveučilišta u Splitu i Mostaru, čime je cijeli projekt dobio književnopovijesni i kritički legitimitet.

Inače, Veselko Koroman, 7.4. ove godine proslavlja 87. rođendan.

/HMS/

error: Content is protected !!