Na Uskrsni ponedjeljak, gotovo svi mediji i portali prenijeli su identičnu vijest o LGBT aktivizmu unutar Katoličke Crkve u Austriji koji je odvio prošlog tjedna. Tako je Telegram priču objavio pod naslovom: “Moćan prizor: Crkva u Austriji duginom zastavom protestira protiv Vatikana jer ne da blagoslov gay zajednicama”, a Index je pisao: “Brojne crkve u Austriji izvjesile gej zastavu, pobunile su se protiv odluke Vatikana”.

Večernji list je prenio: “Crkve u Austriji izvjesile dugine zastave u znak potpore LGBT zajednici, mnoge spaljene”, a Jutarnji list je identičnu vijest donio uz naslov: “Austrijski katolički svećenici izvjesili dugine zastave diljem zemlje u znak solidarnosti s LGBT zajednicom”.

Novi list je ni po čemu drugačiji tekst u naslovu ustvrdio: “Važna gesta! Austrijske katoličke crkve izvjesile duginu zastavu u znak solidarnosti s LGBT zajednicom”, tportal je vijest popratio uz naslov: “Austrijski katolici duginu zastavu izvjesili u znak solidarnosti s LGBT zajednicom”, a HRT uz naslov: “Austrijska katolička župa izvjesila duginu zastavu”.

Svih sedam medija je objavilo isti tekst čiji je autor Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA). Ta javna ustanova Republike Hrvatske čiji su mnogobrojni mediji pretplatnici, zapravo je samo prepisala, odnosno s engleskog prevela vijest Agence France-Pressea (AFP) tj. njihovog novinara Justindera Khere, a koja je objavljena na Uskrs.

Hina je dakle, u vrijeme najvećeg katoličkog blagdana, u kojoj većina u Hrvatskoj slavi Uskrs, kao jednu od prvih jutarnjih vijesti odabrala onu o maloj katoličkoj župi Hard s 12.000 stanovnika u Austriji, koja je prošlog tjedna izvjesila tzv. “duginu zastavu” u znak solidarnosti s homoseksualnim osobama. To je učinila jer je prošlog mjeseca Kongregacija za nauk vjere utvrdila kako crkveni blagoslov istospolnih zajednica nije moguć.

Nadalje, nije riječ o bilo kakvom svećeničkom “buntu” protiv jedne od najvažnijih kongregacija Rimske kurije, već je riječ o minornom pokretu zvanom “Svećenička inicijativa”, a koji nije dio službene crkvene hijerarhije.

Konačno, o kakvom se minornom događaju radi govori činjenica da se prema podatcima iz 2019. godine u Austriji nalazi 3014 katoličkih župa.

Hina nadalje u svojoj vijesti prenosi AFP-ovu tvrdnju kako “stručnjaci”, kojima se ne navode imena, kažu da “razlike između austrijskih društvenih stavova i Crkvena učenja u pitanjima poput homoseksualnosti i pobačaja pridonose tome da deseci tisuća napuštaju Crkvu svake godine” kao i da peticija 2.600 svećenika i đakona (op.a ne navodi se točan broj svećenika i točan broj đakona) protiv odluke Kongregacije za nauk vjere “govori o širim globalnim linijama rasjeda u društvenim pitanjima između socijalno konzervativne i liberalne kongregacije”.

Kako je HINA prenosila papine riječi o homoseksualnim svećenicima

Podsjetimo 2018. godine papa Franjo je u novoj knjizi – razgovoru istaknuo: “Pitanje homoseksualnosti među svećenicima iznimno je ozbiljno pitanje i mora biti razlučivano na odgovarajući način od samoga početka među kandidatima”.

No, Hrvatska izvještajna novinska agencija tada je uspjela jasnu poruku koju je papa poslao pretvoriti u dvosmislenu i nejasnu, pa su je kao takvu prenijeli mediji u Hrvatskoj. Ona je tada objavila vijest pod naslovom: “Papa Franjo: Homoseksualci među svećenicima i sjemeništarcima izvor za zabrinutost”.

Javna ustanova Republike Hrvatske navela je da “Po papinu mišljenju osobe s takvim, “duboko ukorijenjenim sklonostima” ne bi trebalo primati u sjemeništa”.

S druge strane, Hina je izostavila da je Papa govoreći o razlučivanju mogućih istospolnih sklonosti kod kandidata za svećenstvo kazao: “Tu moramo biti odlučni. Čini se kako je u našem društvu homoseksualnost postala nešto pomodno i kako taj mentalitet ima utjecaja i na život Crkve”.

Inače, u Hini je ukupno 125 stalno zaposlenih, od toga 103 novinara i urednika Povremeno za nju izvještava niz vanjskih suradnika-dopisnika iz zemlje i svijeta. Od 2012. godine ravnateljica Hine je Branka Gabriela Vojvodić, inače bivša glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika, a glavni urednik Hine od 2013. je Serđo Obratov.

Predsjednica Upravnog vijeća ove hrvatske javne ustanove je Maja Pleskalt, a članovi su Bruno Dobronić, Romana Bogut, Slavica Cvitanić i Majda Tafra-Vlahović.

Za 2021. godinu, ukupni planirani prihod Hine je 25.246.000 kuna, a planirani ukupni rashodi također 25.246.000 kuna. Prema dostupnim podacima, Hina će od pretplata “državnih tijela i ostalih” po Sporazumu o skupnoj pretplati u 2021. godini uprihoditi čak 16.291.520 kuna.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!