Prošle godine krizme i prve pričesti u hercegovačkim župama su bile odgađane zbog pandemije koronavirusa. Strah od zaraze unio je pomutnju i u crkvenim aktivnostima, ali ove godine neće biti nikakvih odgoda. 

Kako su nam potvrdilili svećenici s kojima smo razgovarali, odgoda nema i sve aktivnosti kada su u pitanju pričesti i krizme će biti održane prema ranije usvojenom planu. 

-Za razliku od prošle, ove godine nema odgoda. Uz poštivanje mjera koje su na snazi djeca će primiti svete sakramente, a stvar je pojedinaca hoće li i na kojim način kasnije organizirati proslave. Naše je da uradimo svoj dio, a sve iza toga nas ne zanima – rekao nam je jedan od svećenika sa kojima smo razgovarali. 

Dodao je kako se nekada stječe dojam kako je proslava važnija od samog sakramenta, što je apsolutno krivi pristup cijeloj priči. 

-Sakrament mora biti na prvom mjestu, a sve ostalo nije i ne smije biti toliko važno. Tužno je vidjeti da je nekada važnije u kojem restoranu ili dvorani će se kasnije slaviti nego ono što se događa u samoj crkvi. Pokušajmo stvoriti ozračje da je sakrament jedini bitan toga dana, a sve ostalo je sporedno i prolazno – dodaje jedan od svećenika sa kojima smo razgovarali. 

Svi naši sugovornici su još jednom upozorili na važnost pridržavanja epidemioloških mjera, osobito ako će u našoj blizini biti osobe koje se svrstavaju u ugrožene kategorije i kojima bi koronavirus mogao nanijeti mnogo štete ili ih čak usmrtiti.   

Autor: M.K./pogled.ba

error: Content is protected !!