Ovo je tragedija za koju nema primjerenih riječi da bi se opisala, ali sad treba vidjeti što možemo napraviti da se to nikad ne ponovi. Čini mi se da je pet koraka. Prvo, sankcioniranje konkretnih počinitelja – majke i oca. Drugo, sankcioniranje stručnih propusta u ovoj konkretnoj situaciji. Treći korak je izmjena zakona o socijalnoj skrbi. Potreban je i četvrti korak jer se ne mijenja sve izmjenom zakona, izmjena i drugih propisa, protokola i obrazaca koji se koriste. Peti korak je podizanje svijesti građana, svih onih koji vide nasilje da ga prijave, rekla je Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica u emisiji “Studio 4”.

– Trebalo bi napraviti detaljnu analizu ovog slučaja jer je vjerojatno da nije jedna osoba pogriješila, već da je tu bio cijeli niz pogrešaka i spletova okolnosti, dodala je.

Šimonović Einwalter je rekla da već godinama upozoravaju na potrebu donošenja novog zakona o socijalnoj skrbi.

– Svaki put kad se dogodi neka tragedija, ovo nije prva, dobivamo obećanje da će se promijeniti zakon, ali, nažalost, do tih promjena ne dolazi. Od 2018. najavljuje se novi zakon o socijalnoj skrbi, bilo bi krajnje vrijeme da do toga dođe. Postoji još niz stvari koje su važne, smanjivanje administriranja stručnih radnika, uspostava efikasnije međuresorne suradnje, jasnija odgovornost svih koji se bave problemima pojedinaca i obitelji. Trenutačno je to jedan veliki resor koji je spojen s drugim velikim resorom, to možda isto uzrokuje neke probleme, rekla je.

Upozorila je kako ne treba čekati da se dogode tragedije da bi se zahtijevale promjene u sustavu.

Osvrnula se i na izdvajanja za socijalnu skrb.

– Hrvatska je prema Ustavu socijalna država. Za socijalnu skrb treba izdvojiti dostatna sredstva. No nije samo stvar u sredstvima, jedan dio je u propustima, jedan dio u protokolima kako se u konkretnim slučajevima postupa. Nije dovoljno ići samo u izmjenu zakona, rekla je pučka pravobraniteljica.

– Ovo su prilike u kojima trebaju sjesti za stol svi koji imaju konstruktivne i stručne sadržaje koji mogu doprinijeti raspravama kako pronaći bolja rješenja, poručila je.

Pučka pravobraniteljica istaknula  je da rješenje treba naći pravnim sustavom.

– Ulica ne smije suditi. Moramo zadržati hladnu glavu i zdrav razum. Pozivam građane koji su s pravom ljuti i žele promjene da to nikako ne ide u smjeru nasilja, već zagovaranja promjena, apelirala je pučka pravobraniteljica.

– Toga će biti sve više. Imamo veliko nepovjerenje i sumnju građana, potrebu da se odmah nađe krivca. Nalaženje krivca je bitno, ali to mora napraviti sustav. Javnost nema sve podatke. Trebamo sustavno rješavati problem, kazala je.

Fokus će joj biti na jačanju svijesti građana o pravima, o tome da postoje mehanizmi ostvarivanja prava, te da se zajedno mogu i moraju stvari mijenjati na bolje, ističe.

– Promjene su spore, zato sve vrijeme treba ozbiljno zagovarati strukturne promjene jer bez toga ćemo stalno imati nove, pojedinačne tragične događaje. Mislim da možemo bolje, poručila je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!