Stotine novozaraženih, desetci preminulih od posljedica zaraze koronom dovode u pitanje normalan nastavak i završetak školske godine. Upitno je kako će se nastava nastaviti nakon blagdanske pauze, odnosno, hoće li djeca ponovo ići u skupinama na nastavu ili će čak sve biti prebačeno na online model. 

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović prije raspusta za Uskrs je poslao dopis školama u kojem je naveo kako će svaka škola pojedinačno, ovisno od epidemiološke situacije, odlučivati na koji način će djeca ići dalje u školu i završiti školsku godinu. 

Sudeći prema onome što nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnih škola koje nastavu izvode po planu i programu na hrvatskom jezik Slavko Lauš, sindikat će u roku dva dana imati cjelovite podatke o broju zaraženih prosvjednih djelatnika i onih koji su u karanteni, te će na temelju toga donijeti konačni stav o nastavku školske godine. 

Lauš je za Pogled.ba rekao kako sigurno neće pristati na podjelu djece u skupine ili online nastavu. 

-Čak i pod cijenu neposluha nećemo pristati na bilo kakva rješenja osim normalnog kraja školske godine. Svaki odlazak na online model znači i kraj školske godine, a djeca imaju još samo nekoliko tjedana nastave. Mislim da možemo i moramo izdržati još tih nekoliko tjedana i vjerojatno ćemo donijeti odluku o tome da pod svaku cijenu na normalan način završimo školsku godinu – rekao je Lauš za Pogled.ba.

Dodao je kako nitko ne može obustavljati nastavu dok ugostiteljski objekti rade i dalje, te je napomenuo kako je najmanje slučajeva zaraze zabilježeno u školama. 

-Dok svi drugi djecu vraćaju u školske klupe, mi razmišljamo o tome hoćemo li djecu izvesti iz učionica. Takvo nešto ne smijemo učiniti. Djeca su već pod prevelikim pritiskom zbog cijele situacije, a ponovo ih dijeliti u skupine ili vraćati na online nastavu bi bio čin ravan zločinu. Ovih par tjedana školske godine mora biti okončano na normalan način, a struka neka se bori protiv korone na mjestima gdje se virus najviše širi. To sigurno nisu škole – zaključio je Lauš.

Ipak, do konačne odluke ćemo pričekati još nekoliko dana. 

Autor: M.K./pogled.ba

error: Content is protected !!