Nakon skandala u vezi s dodavanjem bodova na prošlogodišnjoj maturi hitno je sazvano Upravno vijeće Nacionalnog centra. Ali ni nakon dva dana Vijeće nije imalo kvorum, tako da nije moglo smijeniti ravnateljicu centra, a sama je odbila dati ostavku. Ministar Fuchs HRT-u je otkrio sljedeće poteze.


Ministar obrazovanja vidljivo ljutit, zna što matura znači u sustavu; i sam je sudjelovao kada je uvedena i zna zašto je uvedena.

– Mogu li maturanti imati povjerenje u državnu maturu? Naravno da mogu! Ništa se ne mijenja sve ide po planu, sustav funkcionira, ova zbivanja se raspetljavaju oko voditelja to nije jedna osoba to je puno ljudi koji radi na državnoj maturi, kazao je ministar Radovan Fuchs.

Povjerenstvo za praćenje državne mature, koje je i donijelo sporne odluke o davanju dodatnih bodova – ukinut će. 

– Nije opravdalo svoje postojanje, kazao je Fuchs.

Pitamo ga hoće li smijeniti ravnateljicu, što će biti s Upravnim vijećem koji nadzire zakonitost rada Nacionalnog centra s obzirom na to da su neki članovi dali ostavku, a matura se približava. 

– Ono što kanim predložiti Vladi i premijeru da pod hitno imenuje tri člana koji nedostaju koji će biti do isteka mandata ovog Upravnog vijeća što po statutu se može tako da će upravno vijeće funkcionirati u punom sastavu, rekao je ministar Fuchs.

No što to znači za funkcioniranje sustava, pita se član Upravnog vijeća koji je dao ostavku.

– Vrlo važno je da se pokrenu oni postupci koji će vratiti vjerodostojnost državnoj maturi, vratititi povjerenje u rezultate državne mature, ona je dobar alat za vanjsko vrednovanje, kazao je Tihomir Tomčić, bivši član Upravnog vijeća NCVVO-a.

Nije vjerovao da je dodavanje bodova prošlogodišnjim maturantima proceduralno pravna pogreška i zato je dao ostavku. Zanimljivo, ali baš prije ljetnih rokova mature ili se otkrivaju skandali ili se mijenjaju ravnatelji centra. I to nekako prolazi kao da je normalno. A nije. Ako od maturanata tražimo da budu odgovorni – zašto to ne vrijedi i za one koji ispitima odlučuju o njihovoj budućnosti

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!