Članovi Udruženja studenata “Studentskog centra” okupili su se danas u 9:30 sati ispred zgrade Vlade Županije Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema ovoj populaciji.

Studenti ističu da je nemaran odnos nadležnih godinama unazad doveo studente do ruba u kojem ostaju bez hrane.

Zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove “Studentski centar” menza polako ostaje bez hrane, a studenti uredno kupuju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti.

– Danas, kao što smo najavili, tražimo svoja prava. Nažalost, u 21. stoljeću mi se borimo za hranu. Znači, vraćamo se stoljećima unazad. Dobili smo nešto od Županije, To nešto je, kako oni kažu, enormna količina krumpira. Mi nismo platili krumpir, mi smo platili svu hranu koja piše u meniju. I Vi nas pokušavate utješiti tim krumpirom. Ne možete popraviti nešto što ste uradili, 45 dana što ste radili, a to je vaše prepucavanje s bivšim direktorom, da li je on direktor ili nije. Nama to nije bitno, nama treba potpisnik, da potpiše nabavke, isplatu, kako nam ne bi obustavili hranu… Mi imamo zaliha hrane još za par dana. Nećemo da živimo na tome da mi redovno plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama od danas do sutra. Ono što smo platili trebamo dobiti – kazao je Kenan Velagić iz Udruženja studenata “Studentskog centra”, prenosi Avaz.

Zbog ovoga su prosvjede planirali u prošlu subotu, ali su zbog epidemiološke situacije otkazani.

Studentima i medijima obratio se premijer Županije Sarajevo Edin Forto, koji je naglasio da rješenje studentskih problema nije lako jer su se gomilali 20 godina. 

– Većina zahtjeva studenata je opravdana, njihovi problemi su proizvod višegodišnjeg nemara. Mi se rješavanjem tih problema bavimo. Dugovanja prelaze deset milijuna maraka. Studenti su osjetili da se ništa neće dogoditi ako oni ne preuzmu stvari u svoje ruke, ali trebaju znati za što imaju prava – rekao je Forto. 

Ministrica za znanost, visoko obrazovanje i mlade Županije Sarajevo Melika Husić-Mehmedović ističe da se vlada od prvog dana bavi rješavanjem problema studenata i da se bori da studentima nabavi haranu i druge potrepštine. Naglasila je da je upitna budućnost pravnog lica JU Studentski centar. 

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!