Danas na području Tuzlanske županije stupaju na snagu dopunjene odredbe Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih policijski službenici imaju veće ovlasti za kažnjavanje onih koji ne budu poštovali higijensko-epidemiološke mjere, a novčane kazne za građene su od 100 do 500 KM.

U ovoj županiji su, prema higijensko-epidemiološkim mjerama, građani obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenom, te držati distancu od dva metra, prenose federalni mediji.

Za prekršaj kaznom od 500 KM do 2.000 KM može biti kažnjeno pravno lice koje ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

U tom slučaju odgovorno lice u pravnom licu će biti kažnjeno od 200 do 1.000 KM, a isti raspon kazne predviđen je i za vlasnika radnje ili osobe kojim je povjereno vođenje radnje.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanske županije na posljednjoj ožujskoj sjednici su sa 19 glasova usvojili izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru kojima se policijskim službenicima daju preciznije zakonske odredbe kao instrumenti u zaštiti sigurnosti građana.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!