Njemačka kancelarka Angela Merkel teži promjeni zakona o zaštiti od pandemija koja bi joj omogućila provođenje oštrih mjera i u saveznim pokrajinama, a u tome ima podršku zastupnika demokršćanske Unije CDU/CSU, javljaju njemački mediji.

Cilj promjene zakona bi bilo ujednačavanje mjera u borbi protiv pandemije na razini čitave zemlje, javljaju njemački mediji pozivajući se na izvore u vladi.

Trenutno se mjere u borbi protiv pandemije donose na temelju zakona o zaštiti od pandemija, ali su za provedbu mjera donesenih na saveznoj razini odgovorne same savezne pokrajine, što je dovelo do različitih mjera u 16 saveznih pokrajina.

Njemačka kancelarka je i u prošlosti u više navrata izrazila nezadovoljstvo različitom implementacijom mjera ovisno o saveznoj pokrajini.

Promjena zakona bi omogućila saveznim vlastima da u svim gradovima i općinama u kojima je premašena dogovorena epidemiološka vrijednost uvedu pooštrenje mjera bez obzira na pokrajinske vlasti.

Kancelarka, kako nadalje javljaju mediji, ima podršku zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu, koji već u sljedećim danima planiraju pokretanje parlamentarne inicijative za promjenom zakona o zaštiti od zaraza.

Naš cilj nije uzimanje nadležnosti saveznim pokrajinama. Radi se o tome da središnja vlast ponovno postane učinkovita, rekao je član predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) Norbert Roettgen za dnevnik Bild.

Njemačka kancelarka Angela Merkel već dulje vrijeme kritizira savezne pokrajine, koje oklijevaju s dogovorenim uvođenjem strožih mjera kod porasta sedmodnevne incidencije iznad 100. Neke savezne pokrajine u kojima su na vlasti socijaldemokrati, koji s Unijom CDU/CSU na saveznoj razini tvore koalicijsku vladu, najavili su otpor inicijativi mijenjanja ovlasti. Te pokrajine su se usprotivile i ideji o jedinstvenom kratkotrajnom i snažnom ‘lockdownu’ u svim saveznim pokrajinama bez obzira na epidemiološku situaciju, za što se zalaže kancelarka Merkel.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!