Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine u zemlju je uvezeno ukupno 10.750 vozila, od čega je 2.238 novih i 8.512 polovnih automobila.

Tržište automobila u BiH polako se oporavlja, usprkos pandemiji uzrokovanoj virusom korona, o čemu govori i najnoviji podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno skoro 1.000 novih i polovnih vozila više nego u istom razdoblju lani.

“U prva tri mjeseca ove godine uvezeno je 11.699 automobila, od kojih su 9.682 polovna vozila i 2.017 novih”, podatak je UNO BiH, koji pokazuje da je došlo do porasta uvoza polovnih, ali i do pada uvoza novih četvorotočkaša. Prema njihovima podacima, u 2020. godini ukupno su uvezena 40.963 automobila, od čega je bilo 6.910 novih, a 34.053 polovna.

“Možemo konstatirati da je ove godine poslovni ambijent malo bolji nego prošle godine, s obzirom na to i da nam je prošle godine covid kriza bila totalno nepoznata, i sam psihološki efekt uslovio je da bh. građani prestanu razmišljati o kupovini vozila”, kazao je Muratović i dodaje da je ove godine situacija sa virusom korona malo opuštenija i, kako kaže, odmah se to odrazilo na sam uvoz, navode Nezavisne.

“Sama najava dolaska cjepiva također ohrabruje, tako da i oni ljudi koji se odlučuju za kupovinu automobila razmišljaju da će i ova pandemija proći brzo”, kazao je Muratović i istaknuo da su stručnjaci iz ove oblasti suglasni da dolazi do oporavka tržišta automobila i da je realno očekivati da će situacija u narednom periodu biti još povoljnija.

Izvor: bljesak.info