Povodom informacija o nalazima inspekcijskog nadzora koje su se pojavile na nekim portalima, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da iste ne može ni potvrditi niti demantirati, te da nije izvor takvih informacija.

Napominjemo, federalni zdravstveni inspektori su dana 6.4.2021. godine pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) po zahtjevu Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije u okviru postupka provjere navoda elektronskih i pisanih medija u vezi s objavljenim pismima anesteziologa KCUS koja se odnose na korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uvjete i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID 19 na KCUS-u.

Po okončanju inspekcijskog nadzora, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima federalnih inspektora s pratećom dokumentacijom će u ostavljenom roku od tri dana biti dostavljen nadležnom Tužiteljstvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.  

Kao što smo i ranije naveli, a s obzirom da postupak u ovom predmetu vodi Tužiteljstvo, u interesu istrage nismo u mogućnosti davati dalje informacije o postupku i nalazima inspekcijskog nadzora.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!