Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca dijeleći mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

– Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od Covida-19, čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod, priopćio je danas HZJZ.

Kao i EMA, i HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost.

HZJZ navodi kako je EMA ocijenila da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv Covida-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama.

Temeljitom analizom specifičnih poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, EMA je zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

EMA podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja.

Većina se ovih događaja dogodila unutar dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od 60 godina, ali se iz analiziranih podataka ne može utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka tih nuspojava.

Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od cijepljenja u smislu sprječavanja Covid-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću Covid-19, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!