Nekoliko stotina prosvjednika, koji za sebe tvrde da su crnogorski domoljubi, prosvjedovalo je ispred zgrade vlade u Podgorici, tvrdeći da nova vlast olakšavanjem procedure dobivanja crnogorskog državljanstva želi u birački spisak te zemlje upisati nekoliko tisuća glasača prosrpske orijentacije.

Prosvjednici su nosili crnogorske zastave, pokušali su srušiti zaštitnu ogradu ispred zgrade te su vrijeđali policajce koji su osiguravali skup i gađali ih jajima, petardama.

Skandirali su: “Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće”, “Crna Gora jest malena, al’ je časna i poštena”, a također su uzvikivali: “Nije moja vlada!”, “Branit ćemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!”

Prosvjed nacionalnih Crnogoraca

Prosvjed je organizirao Patriotsko-komitski savez, politička stranka nacionalnih Crnogoraca, nastala nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, na kojima su većinu osvojile stranke okupljene oko Srpske pravoslavne crkve.

Tenzije su se smirile, a prosvjednici razišli nakon što je iz crnogorske vlade priopćeno da sporne izmjene zakona nisu na dnevnom redu današnje sjednice.

Novim prijedlogom Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva predviđeno je da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni boravak u Crnoj Gori, umjesto stalnog, kako je do sada bilo definirano. Također, izmjenama je predviđeno ukidanje biračkog prava osobama koje imaju prebivalište u inozemstvu, koje ona mogu povratiti kada se ponovo nasele u Crnoj Gori.

Večer uoči prosvjeda zasjedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u priopćenju navelo kako će ta stranka “braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljivanja”.

Oni su ustvrdili da postoji nedvosmislena namjera nove vlasti da provede “izborni inženjering” kako bi se osigurala nelegalna većina na idućim izborima i mijenjala demografska slika Crne Gore.

“Sve to vodi u dodatnu destabilizaciju Crne Gore”, priopćio je Đukanovićev DPS te su zaprijetili da će napustiti zajednički parlamentarni odbor koji radi na izmjeni izbornog zakonodavstva.

Incidenti i blokade prometnica 

Prosvjednici iz više crnogorskih gradova pokušali su doći u Podgoricu kako bi se pridružili okupljanju ispred zgrade vlade, ali ih je zaustavila policija jer je epidemiološkim mjerama zabranjeno putovanje među općinama bez adekvatnih odobrenja.

Prosvjednici su zbog toga blokirali prometnice, a u Nikšiću pokušali i zaustaviti vladino vozilo. Snimka na internetu pokazuje kako prosvjednici sjedaju na karoseriju automobila, ali vozač ih je, ubrzavajući automobil, zbacio s vozila. Ispostavilo se da je u automobilu bila kći crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. On je ustvrdio da je službeno vozilo napadnuto.

“Kao otac, neću vam zaboraviti suze i strah moje kćeri. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to vidjeti”, napisao je Krivokapić na Twitteru, istovremeno optužujući predsjednika Mila Đukanovića za pokušaj destabilizacije Crne Gore.

Đukanović mu je odgovorio da je “krajnje nemoralno” insinuirati da on organizira prosvjede, navodeći da se ne može za sve okrivljavati bivša vlast.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!