Nemamo dovoljno cjepiva za 2021. godinu, a s druge strane imate nekoliko zemalja koje kupuju dosta cjepiva, pa nema jednakosti globalno, kada je cijepljenje u pitanju, kaže Fabio Scano, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE) Scano, koji je od siječnja do ožujka prošle godine, ispred WHO-a, bio jedan od predvodnika odgovora na pandemiju u Kini, kaže kako je vrlo važno da proces cijepljenja teče, ali da mjere i dalje moraju biti na snazi, jer se mora smanjiti pritisak na zdravstveni sustav.

– Svugdje u svijetu između tri i pet ili šest milijardi cjepiva se uvijek proizvodi, bilo da su to polio, difterija, kao i sve druge. Pored ovih cjepiva sada se mora proizvesti između 11 i 12 milijardi cjepiva za COVID-19, tako da sada imamo ogromnu potražnju kada su cjepiva u pitanju. Sada smo u takvoj situaciji da je nestašica cjepiva, ali ono što nam treba je jednakost. Dakle, ako nekoliko zemalja kupuje mnogo cjepiva, to predstavlja problem. Predstavlja problem jer, onda, sve zemlje nemaju pristup cjepivu na isti način. To nema smisla ni epidemiološki ni ekonomski. Epidemiološki, jer ukoliko ima bilo koja zemlja u kojoj virus cirkulira, neka od njegovih mutacija se može pojaviti i to može kompromitirati zdravlje i cijepljenje i moramo početi ispočetka. Ekonomski nema smisla jer svi moramo zajedno ekonomski rasti, a ovo predstavlja i trgovinske barijere, pored mnogih drugih koje mogu nastati – navodi Scano.

Zbog trenutno ograničenog osiguravanja cjepivom, vrlo je važno, kaže Scano, nastaviti implementirati ono što znamo da funkcionira, a to su mjere brige o javnom zdravlju i socijalne mjere.

– Evo, sada u zemlji vidimo benefite implementacije mjera koje služe da zaštite javno zdravlje i socijalne mjere, što rezultira opadanjem slučajeva zaraženih. Kada je u pitanju cijepljenje, moramo naglasiti da cjepivo, što znamo i što nam je sada poznato, ima veliki utjecaj na opadanje teških i srednjih oblika bolesti. Ne znamo kakav je utjecaj na prijenos. Postoje neki rani dokazi da može imati i utjecaja na prijenos virusa, ali je prerano da sve svoje uloge stavimo samo na cijepljenje. Ono što je važno dok cijepljenje teče, to je da primjenjujemo i mjere jer moramo smanjiti pritisak na zdravstveni sustav – naglašava Scano.

Na pitanje, kako gleda na to što BiH u COVAX programu nije dobila onoliko cjepiva koliko je očekivala, Scano je ponovo podsjetio na globalni manjak zaliha što je imalo veliki utjecaj i na COVAX.

– U isto vrijeme ima nekoliko zemalja koje bjesomučno kupuju cjepiva i prave ugovore s proizvođačima. Zbog toga su regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Hans Kluge i generalni direktor dr. Tedros uputili poziv zemljama koje imaju cjepivo da najprije cijepe prioritetne grupe, što su zdravstveni radnici i ranjive kategorije, što uključuje ljude koji imaju neka prethodna stanja, starije, ali i nastavno osoblje kako bi škole počele sa radom. Potom, da sa drugim zemljama podijele cjepiva, kako bi raspodjela cjepiva u svijetu bila ista – ističe Scano.

Komentirao je i odluku Europske unije da, “dok ne završi cijepljenje na svom teritoriju, neće podijeliti cjepiva s onima koji se nalaze izvan EU-a, uključujući i ovu regiju”.

– Kada je u pitanju zabrana izvoza, želim naglasiti da se to ne odnosi na COVAX, jer je to mehanizam napravljen da osigura jednakost kada je u pitanju cijepljenje. Ovo je od izuzetne važnosti, jer ukoliko zemlje ne budu na istom tragu, nejednakost će rasti umjesto da se smanjuje. Kada je riječ o COVAX-u želim da naglasim da je Bosna i Hercegovina bila druga zemlja koja je dobila cjepiva i da su one već stigle, a još ih je najavljeno za travanj i nastavit će se kroz 2021. godinu. Ali, opet, ovo nije pitanje jedne zemlje, iako se BiH, zbog svoje veličine, nalazi u problemu da pristupi nabavci cjepiva, već je ovo globalno pitanje koje zahtijeva globalno rješenje, u smislu solidarnosti – naglasio je Scano.

Izvor:faktor.ba

error: Content is protected !!