USKOK je objavio da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv Dragana Kovačevića i još triju osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju. Bivši direktor Janafa sinoć je iznio obranu u prostorijama USKOK-a. Pred suca istrage, koji će odlučivati o istražnom zatvoru, Kovačević izlazi u 13 sati.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 52, 51, 45 i 41-godišnjakom, sve hrvatski državljani, zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.”

Nekretnine i pokretnine u zamjenu za davanje poslova


“Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 52-godišnjak, u vremenskom razdoblju od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. godine u Zagrebu, kao predsjednik uprave trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu osigurao dodjelu niza informatičkih poslova kojih je investitor te podizvođačkih radova drugom trgovačkom društvu također sa sjedištem u Zagrebu. Kao nagradu je dogovorio s 51-godišnjakom, kao osnivačem i odgovornom osobom tog drugog trgovačkog društva, plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje 52-godišnjak odabere za sebe i članove svoje obitelji te plaćanje drugih troškova, a zatim i prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama na način da ih uknjiži na trgovačko društvo 51-godišnjaka na što je ovaj i pristao.”

Namještanje natječaja za informatičke poslove“Naime, sumnja se da je 52-godišnjak, u cilju ostvarenja gore navedenog, od početka ožujka 2012. do kraja prosinca 2018. godine u planove investicija trgovačkog društva kao predsjednik uprave uvrstio niz informatičkih poslova. Potom je suprotno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova odobrio pokretanje nabave navedenih usluga direktnim ugovaranjem te naložio njihovu nabavu od trgovačkog društva osumnjičenog 51-godišnjaka. Za nabavu pojedinih usluga javnim nadmetanjem kreirane su specifikacije prilagođene isključivo trgovačkom društvu i poslovnim partnerima 51-godišnjaka.”

Sumnjiva nabava vatrogasnih vozila

“Također je utvrđena sumnja da je 52-godišnjak u vremenskom razdoblju od rujna 2018. do svibnja 2020. godine s 41-godišnjakom kao direktorom trećeg trgovačkog društva dogovorio da će njegovom trgovačkom društvu i poslovnim partnerima osigurati dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Navedeno je 52-godišnjak i učinio pod uvjetom da 41-godišnjak, kao podizvođača u okviru isporuke vatrogasnih vozila, angažira ranije navedeno trgovačko društvo 51-godišnjaka i za to mu isplati 4,126 milijuna kuna, na što je 41-godišnjak pristao.”

“U cilju realizacije navedenog, 52-godišnjak je svom direktoru Sigurnosti i zaštite, osumnjičenom 45-godišnjaku u čijoj je nadležnosti pokretanje i provođenje postupka nabave, naložio da prepusti 41-godišnjaku izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti. Navedena nabava je, nakon nekoliko provedenih postupaka, u srpnju 2019. godine rezultirala zaključenjem Ugovora s trgovačkim društvom direktora osumnjičenog 41-godišnjaka na iznos od oko 15,5 milijuna kuna, kako je i dogovoreno. Nakon zaključenja ugovora 41-godišnjak je, u rujnu iste godine te sukladno ranijem dogovoru s 52-godišnjakom, kao podizvođača u okviru isporuke vatrogasnih vozila angažirao trgovačko društvo 51-godišnjaka te zaključio s njim Ugovor na iznos od oko 4,126 milijuna kuna.”

Stan, Alfa Romeo i Lexus“Na opisane načine je 52-godišnjak trgovačkom društvu i poslovnim partnerima 51-godišnjaka omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore ukupne vrijednosti oko 37,5 milijuna kuna. 51-godišnjak je, kao protuuslugu, za 52-godišnjaka platio kupoprodajnu cijenu stana u Zagrebu te garažno parkirno mjesto, stana Splitu s pripadajućim garažnim parkirnim mjestom, vozilo Alfa Romeo Guilietta te višegodišnji najam osobnog vozila Lexus, sveukupne vrijednosti od oko 2,8 milijuna kuna.”

“Time je 52-godišnjak kao odgovorna osoba primio mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koju ne bi smio obaviti, 51-godišnjak je u jednakom smislu dao mito, 45-godišnjak je kao odgovorna osoba pogodovao gospodarskom subjektu prilagođavanjem javne nabave, a 41-godišnjak mu je pomogao pri tom pogodovanju.”

“Policijski službenici su temeljem pribavljenih naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu obavili pretrage domova i drugih prostora, ureda i pokretnih stvari 52-godišnjaka. Sve osumnjičene osobe su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava”, stoji u priopćenju Uskoka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!