Proljeće 2021. godine bi u Bosni i Hercegovini trebalo biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, prognoziraju meteorolozi.

“Prvi proljetni mjesec bio je topliji od prosjeka, sa količinama padalina u granicama normalnih suma za ovaj mjesec. Tijekom travnja i svibnja prognozira se toplije te većinom sušnije ili u granicama normalnih suma za ove mjesece, zbog čega je izgledno da će proljeće 2021. godine biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, a u pogledu ukupnih suma padavina u granicama očekivanih ili nešto sušnije”, kazao je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Istaknuo je kako se do kraja travnja prognoziraju stabilnije vremenske prilike, sa temperaturama višim od uobičajenih proljetnih za stupanj ili dva. Najveća pozitivna odstupanja očekuju se na sjeveru Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Tijekom mjeseca svibnja, odnosno krajem proljeća, pozitivna odstupanja od prosječnih temperatura još su veća i kreću se od dva do četiri stupnja. Istaknuo je kako je najveće pozitivno odstupanje ponovno na sjeveru zemlje, a najmanje odstupanje prognozira se za krajnji jug Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su očekivane količine padalina tijekom travnja prostorno neujednačene.

“Na sjeveroistoku i krajnjem jugu, prema dostupnim rezultatima numeričkih modela, sume padalina kretat će se u granicama uobičajenih. Tijekom svibnja, sjeverno od Dinarida, prognozirane količine padalina bit će približne prosječnim sumama, a južnije od Dinarida ukupne količine padalina bit će značajno manje od uobičajenih za taj prostor”, pojasnili su iz FHMZ-a BiH. Proljeće za klimatologe počinje 1. ožujka, a završava 31. svibnja kada nastupa ljeto.

IZVOR: Vrisak.info

error: Content is protected !!