Pod sloganom Njemačka, ali normalna u Dresdenu je započela dvodnevna stranačka konvencija desno-populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) na kojoj bi trebao biti donesen stranački program za parlamentarne izbore u rujnu, a na početku konvencije je donesena i rezolucija protiv mjera ograničenja.

Izborni program AfD-a sadrži stare zahtjeve među koje spada uvođenje redovitih referenduma, izlazak iz zone eura, ponovno uvođenje vojne obveze i graničnih kontrola te stroža pravila o useljavanju. Na listi zahtjeva je i zabrana gradnje minareta.

Stranačka konvencija se, za razliku od konvencija ostalih stranaka od početka koronakrize, ne održava virtualno nego uz prisustvo oko 600 poslanika iz cijele zemlje u dvorani Dresdenskog velesajma.

Unutarstranački sukobi i dalje vidljivi

Odmah na početku konvencije su na vidjelo iznova izbili unutarstranački sukobi: zahtjev radikalnijeg krila stranke da se na početku konvencije održi glasanje o povjerenju aktualnom predsjedniku stranke Joergu Meuthenu je međutim odbačen.

AfD je na posljednjim pokrajinskim izborima u Baden-Wuerttembergu i Porajnju-Falačkoj, izgubio gotovo trećinu glasova.

S obzirom na to da njihova glavna politička tema, kritika izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel, zahvaljujući kojoj su 2017. s 12,6 posto ušli u Bundestag, već neko vrijeme gubi na atraktivnosti, stranka se okrenula novoj temi: kritici pandemijske politike savezne vlade.

Stranka slobode

Zato je stranka odmah na početku konvencije donijela korona rezoluciju u kojoj traži trenutno ukidanje svih mjera ograničavanja u borbi protiv širenja koronavirusa.

Ostavimo građanima da sami odlučuju u kojoj mjeri će se štititi, stoji u rezoluciji donesenoj na konvenciji. U papiru se isto tako traži prestanak s bilo kojom vrstom pritiska u vezi s obavljanjem testova, cijepljenjem ili nošenjem maski.

AfD time što održava konvenciju s prisustvom članova želi pokazati da ova orgija zabrana, ovo zatvaranje, ovo lockdown-ludilo potpuno nepotrebno ako se ima povjerenja u ljude, rekao je predsjednik stranke Meuthen.

Meuthenov konkurent s ekstremno desnog krila stranke, Bjoern Hoecke je ustvrdio da je pandemija plod testiranja.

Testiranje i broj testiranja su dovele do toga da uopće imamo pandemiju, zaključio je Hoecke.

Zbog njegovog desno radikalnog krila stranka se nekoliko tjedana nalazi na listi potencijalno desno-radikalnih organizacija što službi za zaštitu ustavnog poretka omogućava praćenje pojedinih članova ili aktivnosti unutar AfD-a.

Normalno, a ne desno-radikalno

Unatoč kategorizaciji stranke kao potencijalno desno-radikalne, AfD prema trenutnim ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku između 10 i 12 posto birača. No promatrači procjenjuju da bi podrška mogla pasti ako se do izbora krajem rujna u najvećoj mjeri stabilizira epidemiološka situacija i nestane potrebe za mjerama ograničavanja.

AfD je na ovoj stranačkoj konvenciji trebao izabrati i glavnog kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima ali se od toga odustalo. Potencijalna glavna kandidatkinja Joana Cotar je javnom servisu Phoenix objasnila što znači povratak normalnosti iz predizbornog slogana.

– Mi želimo reći da ono što je nekad slovilo kao konzervativno, kao potpuno normalno, odjednom slovi kao desno-radikalno. To želimo promijeniti, rekla je Cotar.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!