Princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete, preminuo je u stotoj godini. 

Philip je rođen na Krfu 1921. godine te je imao kraljevski ”pedigre” i bez Elizabete – rođen je kao princ Grčke i Danske, kao jedini sin grčkog princa Andrewa i njemačke princeze Alice od Battenberga. No njegova obitelj, koja je također imala nizozemske i ruske pretke, bila je prisiljena pobjeći kad je on imao samo godinu dana, nakon što je zbačena monarhija, a njegov je otac jedva izbjegao smaknuće.

Prije vjenčanja s Elizabetom morao se odreći svih titula i pravoslavne vjere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mountbatten.

Elizabeti je bilo 13 kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog časnika.

Osam godina kasnije, 20. studenoga 1947. nacija je slavila vjenčanje iz bajke. U Westminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 tisuća bisera i blještavih kristala. U turobnoj britanskoj poslijeratnoj svakodnevici “bio je to dašak boje na teškom putu oporavka”, rekao je tada Winston Churchill.

Zbog svježih sjećanja na rat i još uvijek jake odbojnosti prema Nijemcima, nekoliko rođaka princa Philipa, koji potječe iz dansko-njemačke kraljevske loze Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, uključujući i njegove tri sestre, nisu pozvani na vjenčanje.

Kraljica Majka je prije vjenčanja pitala budućeg zeta hoće li voljeti njezinu kćer.

“Voljeti? Mislim da ta riječ ne opisuje dovoljno ono što osjećam”, odgovorio je.

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njezina oca, kralja Georgea VI., Elizabetu je vinuo na prijestolje, a Philipu prekinuo vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičina supruga. Otad joj je, kako kraljica Elizabeta kaže, bio “stalna snaga i vodilja” u vladavini.

Philip se u svibnju 2017. godine povukao s većine svojih javnih dužnosti.

Princ je sredinom veljače ove godine završio u bolnici zbog infekcije, a pušten je mjesec dana kasnije.

Preminuo je jutros u dvorcu Windsor. Elizabeta i on su u braku bili od 1947. godine, a zajedno imaju četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi.

/HINA/HMS/

error: Content is protected !!