U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine su istakli da su dobili dopis od COVAX-a kojim im je potvrđena sigurnost cjepiva protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca.

Kako su priopćili, dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebno zajamčena samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je Bosna i Hercegovina uključena.

Uvjeravaju da se prate rijetke nuspojave uzrokovane ovim cjepivom.

“Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih cjepiva za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AstraZenec cjepiva. Odluke o upotrebi cjepiva temelje se na smjernicama WHO”, ukazali su.

Napomenuli su da su pregledani posljednji podaci o krvnim ugrušcima koji su nastali kod pojedinih osoba cijepljenih AstraZenec cjepivom.   “Globalni savjetodavni odbor WHO-a za sigurnost cjepiva (GACVS) je 7. travnja pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskom razinom trombocita nakon cijepljenja AstraZenec cjepivom. Ovaj se pregled odvijao zajedno sa nalazima Europske agencije za lijekove (EMA) i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije”, obrazložili su u Ministarstvu civilnih poslova.

Podsjetili su da je Globalni savjetodavni odbor WHO-a za sigurnost cjepiva konstatirao je da uzročno-posljedična veza između cjepiva i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se daljnja upotreba ovih cjepiva pažljivo prati. Na temelju toga, WHO, kako su potcrtali, savjetuje da zemlje nastave s primjenom ovog cjepiva.

Također su podsjetili na učinkovitost AstraZenec cjepiva.

“Kao što je ponovljeno u izjavama EMA-e, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora WHO-a za sigurnost cjepiva, AstraZenec cjepivo ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije koronavirusa i učinkovito je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti”, istakli su.

Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove, saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!