Kod sljeza ljekovita je cijela biljka, a korijen se najčešće koristi za pripremanje čaja koji ima mnoga ljekovita svojstva.

Korijen bijelog sljeza višegodišnja je biljka porijeklom iz Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Već se koristi tisućama godina kao narodni lijek za liječenje probavnih, respiratornih i kožnih problema. Posebno je ljekovit zbog sluzi koju sadrži koja je skliska i mekana pa je odlična kao štit za sluznicu.

Sljezov korijen obično se konzumira u obliku kapsula, tinkture ili čaja. Također se koristi u proizvodima za kožu i sirupima za kašalj.

Ljekovitost sljezovog čaja

Osim sluzi, korijen bijelog sljeza sadrži šećer, škrob, pektin, tanin i mineralne soli. Njegovi cvjetovi beru se od lipnja do kolovoza za suha vremena te se suše na toplom propuhu. Osim korijena, ljekoviti su i listovi i cvjetovi, no korijen se najčešće koristi za pripremu čaja koji pomaže kod sljedećih tegoba:

suhog kašlja
bronhalne astme i početne tuberkuloze
bolnog mokrenja i zadržavanja mokraće
bolesti probavnog trakta – upale debelog crijeva, proljeva, srdobolje
Sljezov čaj ima protuupalni učinak zbog čega može pomoći u ublažavanju iritacije kože uzrokovane ekcemima i dermatitisom te ubrzava zacjeljivanje rana. Korijen bijelog sljeza koristi se i kao lijek za varikozne vene i čireve.

Crni sljez također je dobar za respiratorne probleme

Osim bijelog, postoji i crni sljez koji se od bijelog razlikuje po boji cvjetova. Dok su kod bijelog cvjetovi bijeli ili nježno ružičasti, kod crnog su tamnoružičasti. Cvjetovi, listovi i plodovi crnog sljeza mogu se koristiti za pripremu juha, variva, dok se od korijena također priprema čaj.

Crni sljez sadrži beta karoten, željezo, puno vitamina C, flavonoide zbog čega je koristan u liječenju bolesti respiratornog sustava, razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje. Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Kako pripremiti sljezov čaj?

Za pripremu ovog ljekovitog čaja, trebat će vam 2 žličice korijena bijelog ili crnog sljeza kojeg prelijte s 2,5 dcl mlake ili hladne vode, nikako vruće. Ostavite ga da stoji oko sat vremena kako bi se stvorila sluz.

Nakon što je dovoljno odstajao, čaj možete malo zagrijati i zasladiti ga medom i limunom. Ako već imate gotov čaj od sljeza, u vrećicama, stavite ga u šalicu vruće vode, pokrijte ju i pustite neka stoji od 7 do 10 minuta.

Ako korijen sljeza berete sami, postupak je sljedeći: iskopajte ga, očistite od trulih dijelova, dobro operite i osušite na toplom zraku. Zdrav, dobro osušen korijen na prijelomu je bijele boje te se praši nakon prelamanja.

Sljezov čaj ima i druge primjene

Nezaslađenim sljezovim čajem možete ispirati grlo, nos, a njime možete natopiti i blaža oštećenja na koži kako bi brže zarasla.

Ovaj čaj bit će posebno učinkovit kod začepljenosti nosa i bolnog grla kod djece. Trudnice i dojilje trebale bi se prije konzumacije sljezovog čaja konzultirati s liječnikom.

Izvor:N1

error: Content is protected !!