Nogometaši Dinama u prvoj su utakmici četvrtfinala Europske lige na stadionu u Maksimiru izgubili od Villarreala 0:1. Gosti su slavili pogotkom Gerarda Morena iz kaznenog udarca potkraj prvog dijela.

Moreno je pokušao ubaciti, lopta je u ruku pogodila Theophile-Catherina i za suca Sieberta to je kazneni udarac. Nakon te odluke bilo je različitih tumačenja i razmišljanja. Evo što kaže sudački ekspert Hrvatske televizije Marijo Strahonja.

– Tehnički gledano po svim kriterijima to je kazneni udarac. Ako pažljivo pogledate Theophile je otvorio ruku dalje od tijela, ona zaustavlja let lopte, preuzeo je rizik pozicioniranja ruke i proširio obujam i po tim kriterija to je apsolutno kazneni udarac. Ono što treba naglasiti da blizina ovdje nije ključan i eliminirajući faktor. Zašto? Zato što je ta lopta bila očekivana. Theophile je cijelo vrijeme kontrolirao loptu pogledom i mogao je očekivati centaršut igrača Villarreala.

I dok smatra da je ispravna odluka u slučaju kaznenog udarca za Villarreal, Strahonja smatra da je Dinamo oštećen u 11. minuti.

– Ispod radara je prošla 11. minuta gdje smatram da je Dinamo oštećen za kazneni udarac. Nakon udarca glavom Dinamova napadača obrambeni igrač je podlakticom, odnosno dlanom zaustavio let lopte prema golu. Činjenica je da je nadlaktica uz tijelo, ali podlaktica je bila otvorena. Mislim da se ovdje dogodio propust. Zato i postoji VAR soba koja je trebala dati drugu priliku sucu da sam procijeni koliko je ta ruka bila kažnjiva ili ne. Ja sam uvjeren da bi na osnovu snimke sudac dosudio kazneni udarac.

Tumačenja oko igranja rukom često izazivaju polemike.

– Najveći je problem što UEFA prečesto mijenja upute i smjernice što je kažnjivo, što ne. Vjerujem da će UEFA donijeti jasnije smjernice, jednostavnije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!