Na posljednjem sastanku u Ministarstvu zdravstva, na temu osnivanja samostalnog Doma zdravlja Makarske i Makarskog primorja, postignut je dogovor o prenošenju osnivačkih prava sa Županije splitsko-dalmatinske na Grad Makarsku i općine Makarskog primorja, a samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja trebao bi početi s radom 1. siječnja 2022. godine.

Stoga smo popričali s dr. Damirom Mendešom, članom Odbora za zdravstvo i prvim potpredsjednikom makarskog HDZ-a.

Zanimalo nas je i što će Makarani i mještani s područja Rivijere dobiti izdvojenim Domom zdravlja, što izdvajanje zapravo znači za Makarsku, hoćemo li imati bolje i brže zdravstvene usluge, hoće li nam dolaziti specijalisti poput kardiologa, internista ili psihijatra. Nadalje, zanimalo nas je kako će funkcionirati Uprava Doma zdravlja, koliko će koštati projekt izdvajanja i tko će ga plaćati, te koliko će općine s Rivijere plaćati godišnje za sufinanciranje Doma zdravlja.

Kako nam je kazao Mendeš, dosadašnja Ispostava Doma zdravlja u Makarskoj, bit će pretvorena u moderan dijagnostički specijalističko konzilijarni centar Makarske i Makarskog primorja.

UNAPRIJEDITI STACIONAR

– Ako bismo samo zadržali današnju razinu zdravstvene zaštite koju imamo u Makarskoj i k tomu još pridodali novu upravu i administraciju, ovaj poduhvat ne bi imao nikakvog smisla ni svrhe. Nema povratka na staro, imamo dovoljan broj timova opće medicine i stomatologije, pedijatrije i ginekologije, dakle primarne zdravstvene zaštite u kojoj rade sjajni doktori i sjajne medicinske sestre, koje jedino trebaju nastaviti raditi svoj posao kao i do sada jer u pogledu primarne zdravstvene zaštite nećemo ništa mijenjati niti dodavati – istaknuo je Mendeš.

– Zadržat ćemo i unaprijediti opći stacionar, tu imamo izvrsnu specijalisticu interne medicine i najbolje medicinske sestre, a zahtijevat ćemo ugovaranje novih zdravstvenih sadržaja koje trenutno nemamo, a trebamo. Prije svega tu mislim na neurološku, psihijatrijsku, ortopedsku i urološku specijalističko konzilijarnu izvanbolničku zdravstvenu zaštitu – kazao je Mendeš, dodavši da je temelj cijele ove priče samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja.

Kako kaže, u postojećim okolnostima zajedničkog županijskog Doma zdravlja, nije realno očekivati da će netko iz Splita, Trogira ili Solina, prepoznati naše potrebe i mogućnosti bolje od nas iz Makarske i Makarskog primorja.

Prema Mendešovim riječima, problem laboratorija je već mogao biti riješen da se prije pet godina potražilo nekog odlikaša ili odlikašicu među makarskim maturantima i da im se ponudila stipendija te sklopio ugovor, danas smo mogli imati profil stručnjaka koji nedostaju u cijeloj Hrvatskoj i riješen problem. Na isti način se može riješiti i nedostatak radiologa – ako na tržištu rada nema liječnika tražene specijalnosti, školujmo ga mi.

– Nemojte me samo pitati kako ćemo premostiti razdoblje dok traje obrazovanje takvog kadra, vjerujem da bi naši građani pokazali razumijevanje i strpljenje kada bi znali da će sigurno za određeno vrijeme imati zdravstvenu zaštitu u punom opsegu. Do tada ćemo laboratorij i radiologiju pokrivati u suradnji s KBC-om Split. Ovako, u našim raspravama i lutanjima prolazi vrijeme i troši se i strpljenje i razumijevanje onih kojima je ta zdravstvena zaštita potrebna – naglašava Mendeš.

DOGOVOR JE PRIORITET

U pogledu financiranja izdvojenog Doma zdravlja, prema grubim procjenama, godišnje bi za sufinanciranje postojećih sadržaja trebalo izdvojiti između 2 do najviše 5 milijuna kuna.

A na koji način će se postići dogovor za sufinanciranje Doma zdravlja sa susjednim općinama, upitali smo Mendeša koji kaže da mu je nevjerojatno da, primjerice, Metković, Ploče, općina Vojnić, i da ne nabraja dalje, imaju samostalne domove zdravlja, a Makarska i susjedne općine da se oko toga ne mogu dogovoriti.

– Ako Grad Makarska sa 187 milijuna kuna u proračunu i općine Makarskog primorja s ukupno 120 milijuna kuna ne mogu financijski podnijeti samostalni Dom zdravlja, onda neka nas odmah sve zajedno raspuste i pripoje najbližem selu da s nama upravlja. Grad Makarska već danas iz proračuna izdvaja gotovo milijun kuna za dodatne zdravstvene sadržaje u makarskoj ispostavi Doma zdravlja. Mislim da bi bilo pošteno da Makarska plaća pola potrebnih sredstava, a susjedne općine drugu polovicu. O tomu će makarski gradonačelnik Jure Brkan vrlo brzo započeti razgovore s načelnicima općina Makarskog primorja – kazao je Mendeš.

Kako pojašnjava, raniji razgovori nisu imali smisla jer se nije ni znalo o čemu bi se pregovaralo.

– Nismo imali podatke o tome koliki su troškovi, nismo znali koje nove zdravstvene usluge i sadržaje možemo tražiti i dobiti i koliko sve to košta. Dogovorom postignutim pretprošlog tjedna na relevantnoj političkoj razini u Zagrebu omogućen je početak realizacije ovoga velikog projekta. Prvi korak nakon toga je razgovor i dogovor sa svim općinama Makarskog primorja čiji će stanovnici koristiti Dom zdravlja Makarske i Primorja. Ovdje nije pitanje tko je za samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja, nego je pitanje tko može biti protiv.

Samostalni Dom zdravlja je nadohvat ruke, puno je posla za nama, puno je dobre energije u sve ovo do danas uloženo i ne vjerujem da bi netko sada mogao naći dobar razlog da sruši ovaj projekt. Imali smo u našim naporima i malo sreće i nadam se da će tako biti i ubuduće – naglasio je Mendeš, kojeg smo upitali misli li da će Općina Baška Voda odustati od sufinanciranja izdvojenog Doma zdravlja jer ima svoju ambulantu i Tim 2 Hitne pomoći.

OSNOVNA KARIKA

– Tim 2 Hitne medicinske pomoći je dobra ideja, ali, nažalost, u tom timu nedostaje osnovna karika, a to je liječnik. Tim bez liječnika je kao avion bez pilota, u filmovima ponekad avionom upravlja i stjuardesa, ali to je uglavnom u filmovima. Siguran sam da stanovnici Baške Vode dijele nezadovoljstvo svih stanovnika Makarskog primorja s obzirom na stanje u zdravstvu i da i podržavaju uspostavu samostalnog Doma zdravlja Makarske i Makarskog primorja. Ne vjerujem da njihovi izabrani predstavnici lokalne vlasti mogu ignorirati volju onih koji ih biraju – naglasio je dr. Damir Mendeš.

PIŠE DIJANA TURIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!