S vremena na vrijeme sustav socijalne skrbi dolazi u fokus javnosti zbog tragičnih događaja, a razlog je tome nedovoljna proaktivna uloga cijelog sustava koji nedovoljno govori što sve radi, rekao je u emisiji Studio 4 HTV-a prof.dr.sc. Nino Žganec s Katedre za teoriju i metode socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

– U sustavu socijalne skrbi obavlja se velika količina posla i obuhvaćen je iznimno veliki broj korisnika koji koriste različite usluge i prava, te je logično da će se dogoditi propusti, naglasio je.

Kako kaže, još uvijek se ne zna što se točno dogodilo u Novoj Gradiški glede tragične smrti djevojčice, a u vezi s neposrednom odgovornosti socijalnih radnika, ali zasigurno je ova tragedija stavila sustav u fokus interesa javnosti.

Na pitanje kako je sustav socijalnog rada u Hrvatskoj organiziran, Žganec je rekao je to sustav socijalne skrbi unutar kojeg socijalni rad i socijalni radnici čine tek jedan dio.

– Kada govorimo o sustavu socijalne skrbi, onda tu imamo nekoliko tipova ustanova koje su unutar njega uspostavljeni. Najprepoznatljiviji su centri za socijalnu skrb, ali tu su i različiti domovi, centri za pružanje usluga u zajednici, centri za pomoć i njegu u kući, pojašnjava Žganec.

Istaknuo je da su unutar centara za socijalnu skrb u najvećem broju socijalni radnici i to njih oko 1150 i oni rade nekoliko velikih grupacija poslova.

– Jedna se tiče socijalnih prava, a druga obiteljsko pravne zaštite, pojasnio je i dodao kako su u njihovom opisu poslova i preventivne aktivnosti koje su na žalost, poprilično zapostavljene.

Sustav socijalne skrbi radi s visoko rizičnom i ugroženom kategorijom stanovnika, naglasio je.

Žganec je rekao kako smatra da je sustav socijalne skrbi izuzetno prenapregnut i kako traži velike strukturalne promjene uz značajno veća ulaganja od postojećih, a za sve to su potrebne zakonodavne promjene.

– Nemam objašnjenje zašto se ovaj sustav ne želi redefinirati, no bez strukturalnog pomaka bojim se da ćemo i u budućnosti biti svjedoci tragičnih događaja kojima smo svjedočili posljednjih dana, zaključio je Žganec.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!