Nakon više od 30 godina pokušavanja, možda je došlo do obećavajućeg napretka u potrazi za cjepivom za HIV, virus koji uzrokuje AIDS ako se ne liječi. Preliminarni podaci iz rane faze kliničkih ispitivanja Međunarodne inicijative za cjepivo protiv AIDS-a (IAVI) i The Scripps Research Institutea u La Jolli u Kaliforniji sugeriraju da novo cjepivo za HIV obećava, piše ABC News.

“Ovo su vrlo rane studije, ali ipak su intrigantne”, rekao je dr. William Schaffner, profesor preventivne medicine i zaraznih bolesti sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, koji nije bio uključen u kliničko ispitivanje.

Ovo cjepivo moglo bi uspjeti tamo gdje druga nisu 

Iako će potencijalno cjepivo trebati testirati i dalje u većim studijama, stručnjaci se nadaju da bi ovo cjepivo moglo uspjeti tamo gdje su druga bila neuspješna.

“Ovo je vrlo inovativan pristup razvoju cjepiva”, rekao je Schaffner, koji je temeljnu tehnologiju cjepiva opisao kao svojevrsni vrhunac znanosti 21. stoljeća.

Davne 1984. predviđalo se da će cjepivo biti dostupno za par godina

Kada je ranih 80-ih otkriveno da je HIV uzročnik AIDS-a, istraživači su smatrali da će cjepivo protiv ovog virusa biti brzo pronađeno, kao što se to dogodilo za bolesti poput ospica, vodenih kozica i hepatitisa B. Štoviše, tadašnja američka ministrica zdravstva Margaret Heckler predvidjela je 1984. da će cjepivo biti dostupno za dvije godine. Istraživači su ubrzo otkrili da postoji više prepreka nego što su u početku mislili.

HIV je virus koji brzo mutira, postajući tako pokretna meta za cjepiva. HIV također ima mnogo različitih podvrsta pa cjepivo koje nudi zaštitu protiv jedne podvrste HIV-a može biti neučinkovito protiv druge. Novo istraživanje ima za cilj riješiti ove poteškoće razvijanjem cjepiva koje pomaže tijelu da stvori široko neutralizirajuća antitijela. Istraživači se nadaju da će stimulirati imunološki sustav osobe protiv mnogih sojeva i mutacija HIV-a.

“Ovo se istraživanje temelji na identificiranju podskupine osoba zaraženih HIV-om koje tijekom infekcije stvaraju takozvana široko neutralizirajuća antitijela, što u osnovi znači da su ta antitijela sposobna učinkovito blokirati infekciju različitim sojevima HIV-a”, rekao je dr. Mark Feinberg,  izvršni direktor IAVI-ja.

97% onih koji su primili cjepivo pokazalo prve dobre znakove

Kliničko ispitivanje prve faze, koje je još uvijek u tijeku, obuhvatilo je 48 zdravih odraslih osoba koje su primile dvije doze cjepiva ili placeba u razmaku od dva mjeseca. Preliminarni podaci pokazali su da je 97% onih koji su primili cjepivo pokazalo prve znakove da njihov imunološki sustav može stvoriti spomenuta široka antitijela.

“Široko neutralizirajuće antitijelo je važno, jer virus može mutirati tako brzo da je zaraženima potrebna sačmarica, a ne obična puška kako bi se spriječio čitav niz različitih vrsta HIV konfiguracija”, rekao je Schaffner, dodajući da je desetljetna potraga za cjepivom protiv HIV-a u snažnoj suprotnosti s razvojem cjepiva protiv covida-19, na koje je znanost bila spremna i uspjelo se vrlo brzo razviti više cjepiva.

Istraživači iz IAVI-ja i Scrippsa surađuju s kompanijama poput Moderne kako bi razmotrili mRNA tehnologiju koja se koristila u razvoju cjepiva protiv covida-19. Iako potencijalno cjepivo protiv HIV-a koje se istražuje u ovom ispitivanju nije temeljeno na mRNA tehnologiji, istraživači razmatraju kako se ta tehnologija može koristiti u budućnosti za razvoj cjepiva protiv HIV-a, zaključuje ABC News. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!