Zanimljivo je da je The New York Times objavio encikliku Pacem in terris u cijelosti, što je bio prvi takav slučaj. U SAD-u je sljedeće (1964.) godine započelo i dodjeljivanje nagrade zvane Nagrada Pacem in terris za mir i slobodu (Pacem in terris Peace and Freedom Award).

Na današnji dan 1963. godine izdana je enciklika Pacem in terris pape sv. Ivana XXIII. (papa od 1958. do 1963. godine). Zanimljivo je da je to bila prva papina enciklika namijenjena ne samo katolicima, nego svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovijest. Dapače, Pacem in terris bila je posljednja enciklika pape sv. Ivana XXIII., a dao ju je izraditi nakon što mu je dijagnosticiran rak. Papa-svetac umro je manje od dva mjeseca nakon njenog dovršenja, zbog čega su tu encikliku nazvali i svojevrsnom papinom oporukom. Njeno izdavanje na Veliki četvrtak 1963. godine dovelo je do toga da je smatrana uskrsnim poklonom sv. Ivana XXIII. cijelom svijetu.

Enciklika Pacem in terris osobito se bavila problemom postizanja mira u svijetu (njen latinski početak „Pacem in terris“ u prijevodu znači „Mir na zemlji“). Ta je enciklika izdana samo nekoliko mjeseci nakon završetka Kubanske raketne krize, do tada najkritičnijeg hladnoratovskog sukoba u povijesti. Dakako, ta je kriza podsjetila svijet na mogućnost globalnog uništenja nuklearnim oružjem, u slučaju nepostojanja dijaloga i dobre volje na objema stranama tzv. Željezne zavjese.

Enciklika pape-sveca naglašavala je potrebu za rješavanjem konflikata putem pregovora, a ne posezanjem za oružjem. U enciklici je istaknuta važnost poštivanja ljudskih prava na razini država, ali i moralnih obaveza na razini pojedinca.

Zanimljivo je da je The New York Times objavio encikliku Pacem in terris u cijelosti, što je bio prvi takav slučaj. U SAD-u je sljedeće (1964.) godine započelo i dodjeljivanje nagrade zvane Nagrada Pacem in terris za mir i slobodu (Pacem in terris Peace and Freedom Award). Ta je nagrada u međuvremenu dodijeljena znamenitim mirotvorcima poput bl. Majke Terezije, službenice Božje Dorothy Day, nadbiskupa Héldera Câmare, Sargenta Shrivera i mnogih drugih. Među dobitnicima te nagrade čak je šest dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!