Spavanje je potrebno svima nama, a zbog svega što se u svijetu događa u posljednje vrijeme, mnogima je teško zaspati. Brige muče roditelje, starije osobe, mlade osobe, ali i djecu pa bi bilo dobro da pripazite što jedete prije spavanja, da vam još i hrana ne bi stvarala probleme sa snom.

Tamna čokolada se može pohvaliti mnogim zdravstvenim blagodatima. Sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju stresa i snižavanju razine kortizola, ali bolje ju je jesti kao desert za ručak, nego nakon večere.

Zbog kasnog konzumiranja čokolade vaše će tijelo prerađivati ​​kofein, šećer i masnoće u vrijeme kada bi u idealnom slučaju vaš živčani sustav trebao prijeći u parasimpatički – tzv. način odmora i probave. Isto tako, čokolada sadrži spoj zvan teobromin, antioksidans koji vam može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali na vaše tijelo djeluje slično kao kofein.

Čokolada sadrži kofein, zbog čega ćete teško zaspati i sprječava vas da prijeđete u faze dubokog sna. Iako je količina kofeina u čokoladi minimalna, neki će ljudi osjetiti učinke više nego drugi ako je pojedu prije spavanja. Razlog je taj što je svačije tijelo drugačije, neki ljudi mogu popiti espresso neposredno prije spavanja i provesti ugodnu noć, dok drugi probdiju noć nakon što pojedu pola kockice tamne čokolade.

Ako vas muči nesanica općenito je najbolje prestati jesti barem tri sata prije spavanja. Tako dajete tijelu dovoljno vremena da probavi hranu prije nego što se uvučete u krevet. Jedenje velikih obroka bilo koje vrste neposredno prije spavanja može poremetiti vaš san, ali i ako gladni odete u krevet, to vam može poremetiti san. Svakako za međuobrok prije spavanja preskočite čokoladu i odaberite nešto što će vam zapravo pomoći da bolje spavate, poput banane s maslacem od kikirikija.

/HMS/

error: Content is protected !!