Princ Charles u subotu je odao počast “svome dragom tati” koji je tako odano služio kraljici Elizabeti, kraljevskoj obitelji, Britaniji i Commonwealthu, a pritom je izrazio zahvalnost javnosti koja se dirljivo oprašta od njegova oca.

“Moj otac, u zadnjih 70 godina, tako je odano služio kraljici, obitelji, zemlji i također cijelom Commonwealthu”, rekao je Charles novinarima u subotu.

“Moj dragi tata bio je vrlo posebna osoba koja bi iznad svega bila zadivljena reakcijom i dirljivim riječima koje su o njemu izrekli i stoga smo mi, moja obitelji, na tome duboko zahvalni”, rekao je Charles.

“To će nam pomoći da se nosimo s gubitkom u ovom posebno tužnom trenutku”, rekao je princ Charles.

Princ Philip, suprug kraljice Elizabete II. umro je u petak ujutro u dobi od 99 godina.

Posljednji ispraćaj održat će se u dvorcu Windsor u subotu, 17. travnja na privatno obredu u nazočnosti samo 30 osoba, članova obitelji i rodbine, zbog poštivanja mjera ograničenja u pandemiji covida-19.

U Velikoj Britaniji počeli su dani žalosti 9. travnja i završit će s danom ukopa.

Diljem Velike Britanije ispaljeni su u subotu počasni plotuni u povodu smrti princa Philipa, za kojeg sa svih strana stižu priznanja da je bio oslonac i snaga kraljici Elizabeti II. tijekom njezine rekordno duge vladavine.

Ispred kraljevskih rezidencija ljudi polažu bukete cvijeća kako bi odali poštovanje 99-godišnjem princu i vojvodi od Edinburgha.

Princ Philip je sudjelovao je u više od 22.000 službenih dužnosti od kada je njegova supruga stupila na prijestolje 1952.godine. Od 2009. drži rekord dugovječnosti kraljevskog supružnika.

PIŠE HINA/PSD

error: Content is protected !!