Hipoglikemija je stanje niske razine šećera u krvi, koja može ugroziti život. Gotovo da nema osobe koja uzima inzulin i nije iskusila ovo stanje. Kod nekih se može javiti i noćna hipoglikemija. Ekipa emisije ‘Zdrav život’ HRT-a  istražila je kako izgleda život s dijabetesom tipa 1 i koje savjete treba imati na umu.

– Išla sam vaditi krv jer sam bila anemična. U pozadini su vidjeli da mi je šećer blago povišen. Obavila sam nekoliko pretraga poput testa intolerancije na glukozu i ispostavilo se da imam dijabetes. Daljnjim pretragama u bolnici se ispostavilo da sam u pretfazi dijabetesa tipa 1., priča Antonia Precali. Taj tip dijabetesa rjeđi je od tipa 2 i predstavlja svega 7-10% svih slučajeva dijabetesa.

Na dijabetes tipa 1 utječu i genetski i okolišni faktori, a Antoniji, studentici 3. godine medicine dijabetes je otkriven kad je imala 11 godina. Mjerenje šećera, davanje inzulina, računanje ugljikohidrata, za dijete nije normalna stvar, priča Antonia koja je naučila živjeti s dijebatesom.

Hipoglikemija koja ugrožava život

Kod osoba koje uzimaju inzulin, često se može javiti hipoglikemija, odnosno niska razina šećera u krvi koja može ugroziti život. Do nje dolazi ako primjena inzulina nije usklađena s unosom ugljikohidrata u obrocima i razinom tjelesne aktivnosti. Rizik za hipoglikemiju javlja se u slučaju da osoba preskoči obrok, pojede premalo ili je izložena neplaniranim tjelesnim naporima. 

Danas, zahvaljujući napretku tehnologije, imamo suvremene inzuline s predvidljivijim načinom djelovanja pa samim time i manju pojavnost hipoglikemije. Isto tako, postoje i inzulinske pumpe koje kontinuirano mjere razinu glukoze u krvi, što osobama oboljelima od dijabetesa, poput Antonie, znatno olakšava život s dijabetesom.

Simptomi hipoglikemije i pravilo ‘petnaestice’

Simptomi koji se mogu javiti kod hipoglikemije su pojačano znojenje, ubrzan rad srca, bljedilo, drhtavica. Mogu se javiti simptomi koji su posljedica nedostatne opskrbe središnjeg živčanog sustava glukozom – umor, pospanost, gubitak koncentracije, otežan govor, smetnje vida pa i gubitak svijesti. U tretiranju hipoglikemije, ukoliko je osoba pri svijesti, koristi se pravilo 15-ice – osoba mora konzumirati 15 grama jednostavnih ugljikohidrata.

– Hoće li to biti 3-4 glukozna bombona, jedna jušna žlica šećera otopljena u čaši vode ili 2 decilitra voćnog soka, sasvim je svejedno, važno je da se nakon 15 minuta prekontrolira razina šećera u krvi. Ukoliko je ona i dalje niska, taj se taj postupak ponavlja, objašnjava Antonia.

Posebno opasne noćne hipoglikemije

Hipoglikemije se mogu javiti u bilo koje doba dana ili noći. Posebno opasne su takozvane noćne hipoglikemije jer one vrlo često mogu proći neopaženo. Na njih mogu ukazivati, umor, iscrpljenost, jutarnje glavobolje ili pak noćno znojenje. Noćne hipoglikemije su opasne jer mogu srce usporava pa postoji rizik za pojavu aritmija, čak i zastoja srca.

Savjeti za bolju kvalitetu života s dijabetesom

Za bolju kvalitetu života s dijabetesom, profesorica Sanja savjetuje – uravnoteženu i pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, samokontrolu i redovno praćenje glukoze u krvi. Broj oboljelih od dijabetesa tipa 1 je u porastu, stoga treba na vrijeme reagirati. Osim liječnika, za osobe oboljele od oba tipa dijabetesa postoje brojne udruge i društva koja pružaju korisne informacije, edukacije i u ovo doba virusne pandemije. Jedno od njih je i Zagrebačko dijabetičko društvo.

Brojne udruge i društva

– Nastojimo biti produžena ruka nakon što otkriju dijabetes. Stoga su naše aktivnosti nekako usmjerene na edukaciju, to je prvenstveno, zatim na psihološku potporu i na nutricionističke savjete. S obzirom da je ovo vrijeme pandemije sve nas je usmjerilo na online aktivnosti. To smo i napravili, kaže članica Zagrebačkog dijabetičkog društva Ana Špoljarić.

Izdaju časopis, na internetu često organiziraju edukacije na različite teme kako bi ljudima pružili što je moguće više informacija o ovoj bolesti koja, osim što je u porastu, utječe na kvalitetu života. Usvojiti zdrave životne navike dugotrajan je i iscrpljujuć proces, no svakako se isplati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!