Radovi na probijanju tunela Hranjen, kao dijela buduće brze ceste Sarajevo – Goražde, teku planiranom dinamikom – istakla je prilikom današnjeg obilaska predsjednica Odbora za praćenje realizacije ovog projekta, premijerka Bosanskopodrinjske županije (BPŽ) Goražde Aida Obuća s kojom su gradilište obišli i predstavnici JP Autoceste FBiH, investitora ovog projekta.

Naglašeno je da pandemija koronavirusa nije dovela u pitanje najvažniji infrastrukturni projekt u ovom dijelu BiH

– Svakim danom smo sve bliže cilju i želim naglasiti da smo se, za razliku od ranije kada smo hodali, danas prvi put ovdje na južnom portalu, do čela tunela vozili automobilima, kako bi uvidjeli napredak radova. Dosad je iskopano i podgrađeno 1.741 metar glavne tunelske cijevi i  približno toliko servisne tunelske cijevi, što čini oko 32 posto odnosno  skoro trećinu ukupne dužine tunela – pojasnila je Obuća.

Naglasila je da Vlada FBiH od početka financijski u potpunosti podržava izgradnju tunela te da su sredstva planirana i u  proračunu za 2021. godinu.

– Za realizaciju projekta planirano je 100 milijuna KM, međutim, već je izvjesno da će taj iznos biti i veći jer tijekom radova dolazi do nepredviđenih okolnosti koje iziskuju dodatne troškove. Sa sjeverne strane je došlo do pojave podzemnih voda pa do potrebe novih geoloških istraživanja, tako da sve to poskupljuje projekt, ali se to financijski prati i najbitnije je da ćemo imati jednu kvalitetnu putnu komunikaciju koja će povezivati dvije županije i dva grada – istakla je ona.

Premijerka BPK Goražde dodala je da će upravo nepredviđene okolnosti uticati i na prvobitni rok od 36 mjeseci koliko je planirano za iskop tunelskih cijevi od uvođenja izvođača u posao

– Očekujemo da će iz objektivnih razloga doći do eventualnog produženja roka izvođenja radova, ali sama činjenica da su angažirani i dodatni tunelski radnici iz Turske, njih 35, na realizaciji ovog projekta ohrabruje da to prekoračenje neće biti izrazito veliko. Zadovoljni smo što se intenzitet radova poboljšao na dnevnom nivou i umjesto ranijeg skromnog napredovanja od 2 m, sada je prosječni dnevni napredak u glavnoj tunelskoj cijevi 3,2 m – pri jednako teškim geološkim uvjetima IV i V tunelske kategorije – precizirala je Obuća.  

Nakon radova na tunelu, izvršen je i obilazak lokaliteta na kojem se izvode geološko- istražna ispitivanja za potrebe glavnog projekta sjeverne zaobilaznice u dužini od 4,221 km, a radove izvodi firma Winner Project d.o.o.

Tunel Hranjen dužine 5,5 km je najduži cestovni tunel u BiH. Realizacijom ovog projekta udaljenost između glavnom grada BiH i Goražda sa sadašnjih 96 bit će skraćena na 56 km.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!