Od početka epidemije izazvane koronavirusom Stožer apelira na osobnu odgovornost pojedinca – da zaštitimo i sebe i druge od prijenosa zaraze. Zato je na snazi ograničavanje okupljanja i preporuka građanima da se suzdrže od druženja s velikim brojem ljudi. Jer matematika je jednostavna.

Eksponencijalni rast

Ako se zarazite i prenesete koronavirus na 10 osoba, i svaka od njih zarazu prenese na još 10, tom dinamikom u trećem krugu eksponencijalnog širenja imat ćemo tisuću novozaraženih.


Ali ako jedna zaražena osoba zarazi dvoje ljudi, a svaki od njih zarazi još dvoje – dinamikom 2 puta 2 puta 2 – u trećem krugu prijenosa koronavirusa imat ćemo samo osam novozaraženih.

Tako izgleda eksponencijalni rast. Naravno, idealno bi bilo da ne prenesemo zarazu ni na koga jer što je veći broj zaraženih, nažalost, raste i broj umrlih od posljedica koronavirusa.

Hrvatska na 17. mjestu u EU

S ukupno 6308 preminulih od početka pandemije naša zemlja zauzima 17 mjesto među članicama Europske unije. Najviše umrlih od posljedica koronavirusa imaju Italija – gotovo 114 tisuća, Francuska – više od 98 tisuća i Njemačka – više od 78 tisuća. Od pojave virusa u Europskoj uniji preminulo je više od 636 tisuća ljudi.

Stopa smrtnosti

Ako kao pokazatelj stanja epidemije uzmemo stopu slučajeva sa smrtnim ishodom, to nas stavlja na 12. mjesto u Europskoj uniji. U našoj zemlji ta je stopa 2,16 posto, što znači da od posljedica zaraze umre jedan od 46 zaraženih. Najveću stopu preminulih imaju Bugarska, Mađarska i Italija, dok je stanje najbolje na Cipru, u Estoniji i Danskoj.

Kako se u Hrvatskoj kretala stopa smrtnosti?

Stopa smrtnosti je bila u padu od kraja kolovoza do sredine studenog, kada ponovno počinje znatno rasti. Najveća je bila krajem veljače, a od tada se stanje, nažalost, nije mnogo popravilo.

Dnevni broj preminulih

Dnevni broj preminulih s COVID-om jedan je od najvažnijih pokazatelja stanja. Najveći dnevni broj umrlih očekuje se u drugoj polovini svibnja. No dobra je vijest što, ni prema najlošijoj prognozi, ne bismo trebali dosednuti crni rekord iz prosinca, kada je u jednom danu preminulo 78 zaraženih.

Naravno, kojom će se putanjom kretati ovi pokazatelji u velikoj je mjeri naša odgovornost, a to je najsnažnije oružje u borbi protiv trećeg vala koronavirusa.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!