Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da podupire američki prijedlog o globalnom minimalnom porezu na dobit. Glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath rekla je da Fond poziva na međunarodnu suradnju glede porezne politike “već dugo”, dodajući da različite stope poreza na dobit širom svijeta potiču preusmjeravanje i izbjegavanje poreza.

“To smanjuje prihode koje vlade prikupljaju kako bi izvršile potrebnu socijalnu i ekonomsku potrošnju”, rekla je Gopinath u utorak za Yahoo Finance. “Vrlo podržavamo postojanje ove vrste globalnog minimalnog poreza na dobit.”

Te primjedbe vjerojatno će dodati zamah naporima američke ministrice financija Janet Yellen da pokrene “međunarodni dijalog o novom okviru”. Europska komisija u utorak je također podržala rasprave o tom pitanju, s time da ona smatra kako bi konačnu stopu poreza trebalo donijeti putem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Yellen, inače bivša čelnica Federalnih rezervi, nedavno je pozvala 20 najvećih gospodarstava na suradnju kako bi “zaustavili utrku prema dnu” postavljanjem novog minimuma koji će vladama omogućiti veću stabilnost u prikupljanju poreznih prihoda. Bidenova administracija cilja na uspostavljanje globalnog minimalnog poreza od 21 % za američke multinacionalne korporacije.

Kritičari ovog prijedloga pitaju se je li pošteno da krizu plaćaju oni koji su njome najpogođeniji, budući da manja gospodarstva privlače ulaganja i inovacije u svoje zemlje upravo nižim poreznim opterećenjima. Naime, SAD ima velikih problema s naplatom poreza od američkih multikorporacija s obzirom na to da mnoge od njih ne žele plaćati već ionako visoke poreze koje sada Biden želi povećati te istovremeno spriječiti bijeg tvrtki u konkurentne zemlje.

Izvor: narod.hr/Yahoo Finance

error: Content is protected !!