Policija je u subotu u Beču uhitila 14 sudionika prosvjeda protiv mjera ograničenja kojima državne vlasti nastoje suzbiti pandemiju koronavirusa. Oko 3000 ljudi sudjelovalo je na skupu, navodi austrijska novinska agencija APA.

Policija je objavila da je upotrijebila papreni sprej kako bi spriječila protuprosvjednike koji su pokušali probiti ograde kako bi se sukobili s prosvjednicima.

Među prosvjednicima koji se protive korona mjerama bili su pripadnici krajnje desne Austrijske slobodarske stranke (FPOe) te krajnje desnog pokreta Identitarian (IBÖ), navodi APA.

Područje austrijske prijestolnice i druge pokrajine istočne Austrije zatvorene su od travnja zbog visokih broja zaraženih. Mjere zatvaranja u tri istočne savezne pokrajine, Beču, Gradišću i Donjoj Austriji, produljene su do 18. travnja zbog popunjenosti jedinica intenzivne njege.

Austrija se priprema ponovno otvoriti mnoge sektore javnog života u svibnju, kad izađe iz jednog od najgorih razdoblja od početka pandemije, između ostalog i većim procjepljivanjem stanovništva.

Kako bi ubrzala proces cijepljenja, austrijska vlada najavila je kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V, iako ono još nije odobreno u Europskoj uniji.

Prema podacima sveučilišne američke bolnice Johns Hopkins Austrija od početka pandemije ima 571.616 zaraženih i 9.624 umrlih od covida-19.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!